More

  HDZ 1990 Brčko: Prijedlog da Distrikt formira holding

  - Advertisement -

  Ovim putom želimo javno istaknuti problem i potrebu reformi javne uprave ali i svih javnih servisa u Brčko distriktu BiH.

  Javna uprava i javne institucije  moraju funkcionirati u skladu s principima profesionalnosti, zakonitosti, odgovornosti, političke neutralnosti i efikasnosti. Svjedoci smo da javni servisi Distrikta sa oko 5000 zaposlenih (Vlada, javna poduzeća, Policija, Sud, razne ustanove, fondovi i agencije) i sa preko 150 milijuna KM godišnjeg  troška za plaće i materijalne troškove su predimenzionirani, neefikasni i neodrživi.

  Ovo je bitan trenutak za budućnost Brčko distrikta BiH, kada uz pomoć međunarodnih organizacija možemo Distrikt vratiti u realne postavke.

  Racionalizacija i objedinjavanje procesa za sve javne servise u Brčko distriktu BiH bi značajno ubrzalo rad i smanjilo troškove (jedan ured za javne nabave, jedan ured za plaćanje, jedan ured za pravne poslove i administraciju) . Jedan od konkretnih prijedloga je i da umjesto većeg broja javnih poduzeća i ustanova, po uzoru na razvijeni svijet, Distrikt formira jedan holding gdje bi se pozicionirali svi oni servisi koji po svojoj prirodi nisu javna uprava (JP ”Ceste”, JP ”Komunalno”, Luka Brčko, vodovod,odvodnja gradski bazeni, tržnice, čistoća, groblja,plinara i sl …). Na takav način bi se direktno smanjio broj direktora, zamjenika, članova upravnih odbora ali i djelovalo na unapređenje rada, navedeno je u saopćenju za javnost iz HDZ 1990.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + 1 =