More

  HDZ 1990 Brčko: Prijedlog budžeta ne nudi nužan zaokret u radu Vlade

  Povjerenstvo za gospodarstvo HDZ-a 1990 Brčko distrikta BiH razmatralo je Prijedlog proračuna Brčko distrikta BiH za 2021. godinu koji za ovu godinu iznosi oko 240 miljuna KM.

  Evidentno je da je ovaj prijedlog preslika odnosno obrazac proračuna koji smo gledali i ranijih godina te da ne nudi nužan zaokret u radu Vlade Brčko distrikta BiH, priopćeno je jutros iz ove stranke.

  Neopravdano visoki iznosi za plaće nabujale administracije (oko 92,5 mil. KM) , tekuće dotacije (oko 80 mil.KM), materijalni troškovi i ugovorene usluge (skoro 36 mil. KM) predstavljaju ogroman teret za funkcioniranje i napredak Brčko distrikta BiH.

  S druge strane, manje od 5% od ukupnog Prijedloga proračuna odnosi se na izdvajanja za kapitalni propračun (11,3 mil. KM) odnosno za izgradnju insfrastrukture i javnih objekata, od čega je većina (5 mil.KM) rezervirano za izgradnju gradskog stadiona. Bojimo se da niti ovih predviđenih 5 mil. KM za gradski stadion neće biti skoro realizirano iz raznoraznih kako strukovnih, tako i administrativnih razloga. Da ne spominjemo da ukupna investicija za gradski stadion nije poznata te je gruba procjena da je ovo samo oko  10% potrebnih sredstava za izgradnju ovog Đapinog Skadra na Bojani za kojeg nije jasno niti za koji nogometni klub se gradi, niti tko će upravljati ovim objektom, ali to zaslužuje posebnu pažnju.

  U vremenu koje nam slijedi za očekivati je veliku i globalnu ekonomsku krizu i gospodarski pad koji će posebno pogoditi nerazvijene zemlje kakva je BiH, navode iz HDZ-a 1990.

  Proračun Brčko distrikta BiH, nove investicije, javni radovi, nova radna mjesta u realnom sektoru, povećanje proizvodnje i konkretne mjere poticaja gospodarstvu moraju biti odgovor Vlade Brčko distrikta BiH za teško vrijeme koje slijedi.

  Očita je da su lokalni kapaciteti slabi i nedovoljni te je potreba jačeg angažiranja Supervizora za Brčko distrikt BiH i njegove administracije kako bi Brčko distrikt BiH ponovno bio bolji dio BiH i osigurao svoju pravnu sigurnost i ekonomski prosperitet.

  Jednako tako, u HDZ-u 1990 su spremni svojim prijedlozima i radom dati doprinos jačanju Brčko distrikta BiH u svakom pogledu, stoji na kraju priopćenja.

  Čitano

  Povezani članci