More

  Haški tužioci protiv učešća Hrvatske u slučaju Prlić i ostali

  Početkom juna Zagreb je podnio zahtjev Haškom sudu da se pojavi kao 'prijatelj suda' u predmetu protiv šest lidera bivše samozvane HR-HB.

  Hrvatske vlasti podnijele su Haškom tribunalu žalbu kojom traže da im se dozvoli učešće u predmetu protiv Jadranka Prlića i još peterice optuženih za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, čemu su se usprotivili tužioci ICTY-ja, javlja BIRN-Justice Report, prenosi portal Al Jazeere.

  Hrvatska je početkom ovog mjeseca podnijela Apelacionom vijeću Tribunala zahtjev da se preokrene odluka kojom je odbijen njihov zahtjev da se pojave kao “prijatelj suda” u predmetu protiv ratnih dužnosnika nekadašnje samozvane hrvatske republike Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

  Vlasti Hrvatske su u podnesku Tribunalu saopćili da su navodi tužilaca o tome da su nekadašnji čelnici Hrvatske Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata na području Bosne i Hercegovine “nove činjenice”, zbog čega su zatražili da im se dozvoli da se obrate Žalbenom vijeću prije donošenja konačne presude šestorki optuženoj za zločine počinjene tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

  Udruženi zločinački poduhvat

  Kako se navodi u žalbi Hrvatske, njihovo pojavljivanje u predmetu protiv Prlića i ostalih pomoglo bi u otklanjanju “zakonskih grešaka”.

  Haški tužioci su se usprotivili toj žalbi, kazavši da je Prvostepeno vijeće donijelo pravilnu odluku kada je odbilo zahtjev Hrvatske da se pojavi kao “prijatelj suda”.

  “Prvostepeno vijeće je donijelo činjenične zaključke o ulogama trojice hrvatskih zvaničnika, ali nije donijelo bilo kakve zaključke o njihovoj krivičnoj odgovornosti. Ova trojica zvaničnika nisu proglašeni krivim za bilo kakve zločine… Također, Žalbeno vijeće je već naglasilo da se u ovom predmetu ne donosi nikakav zaključak o odgovornosti država za zločine”, navodi se u odgovoru tužilaca.

  Tužioci su, također, naveli da se žalbeni postupci u Hagu obično tiču “pitanja zakona”, a da bi uloga Hrvatske bila da ospori “činjenične zaključke” te da se stoga treba odbaciti ova žalba.

  U odluci, koju je potpisao predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, u ljeto prošle godine odbijeno je da se Hrvatska pojavi kao “prijatelj suda” u predmetu protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1994. godine.

  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka sa područja samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna, koju su htjeli priključiti “velikoj Hrvatskoj”.

  Prvostepeno 111 godina zatvora

  Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

  Na tu presudu su ove godine iznesene žalbe, u kojima su odbrane tražile da se presuda ukine ili preinači i da se ponište zaključci o udruženom zločinačkom poduhvatu i učešću Tuđmana, Šuška i Bobetka.

  Haški tužioci su zatražili veće kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom poduhvatu.

  Žalbena presuda se očekuje do kraja ove godine.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + four =