More

  Harun Šabanović: Očekujemo veće učešće mladih u donošenju odluka

  Protekle sedmice u Sarajevu je održan sastanak “Dijalog mladih i vlasti“ u organizaciji krovnih tijela za mlade Vijeća mladih Federacije BiH, Omladinskog savjeta Republike Srpske i Vijeća mladih Brčko distrikta, piše Radio Brčko.

  Tema sastanka “Dijalog mladih i vlasti“ bila je povećanje participacije mladih prilikom donošenja odluka o kvalitetnim politikama prema mladima i povećanje učešća mladih u donošenje odluka.

  Harun Šabanović, član Upravnog odbora Vijeća mladih Brčko distrikta naglasio je važnost učešća na sastanku Admira Mujkanovića, predsjednika Komisije za mlade u Skupštini Brčko distrikta i Nedima Hamzabegovića, šefa Odjela za stručne i administrativne poslove.

  „Projekti samozapošljavanja za mlade u privredi i poljoprivredi su dobri, samo treba još jača podrška tim mladim ljudima“, poručio je Šabanović.

  Hamzabegović je kazao je da se značaj sastanka ogleda i u tome što su mladi pokrenuli razgovor sa institucijama vlasti, kako na najbolji način uključiti omladinske organizacije u kreiranje javnih politika koje se tiču mladih.

  „Ja sam pomenuo mogućnosti koje Brčko distrikt daje, a da mladi s druge strane, nisu imali oblikovane zahtjeve, za npr. dva programa koja se provode u privredi i poljoprivredi kod projekata samozapošljava“, kazao je Hamzabegović.

  Šabanović je još kazao da nakon sastanka u Sarajevu očekuje veću participaciju mladih u procesu donošenja odluka, što za Brčko distrikt konkretno znači da bi mladi trebali imati svoje predstavnike u Komisiji za mlade, sa čime se, prema njegovim riječima, složio i predsjednik skupštinske Komsije za mlade Admir Mujkanović.

  Šabanović  je pojasnio da bi prema Poslovniku Skupštine mladi imali priliku biti pridruženi članovi koji bi imali pravo predlaganja omladinskih politika, zapošljavanja, izrade projekata i drugo.

  Izvor: Radio Brčko 

  Čitano

  Povezani članci