Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju, ne uslovljavati dijalog

  - Ambasador Švajcarske na Kosovu Jean-Hubert Lebet kazao je da iskustvo njegove države stečeno tokom posredovanja govori da promjena granica nikada nije funkcionisala i da nema niti jednog primjera u svijetu da je kada su se dotakle granice nešto riješeno

  Foto: AA

  Promena granica nije rešenje, rečeno je danas na okruglom stolu o temi “Dijalogu između Kosova i Srbije posle samita u Berlinu”, sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija i diplomatskog kora, a u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta (KDI), javlja Anadolu Agency (AA).

  Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da bi promena granica donela tragediju i da on ne može da prihvati uslovljavanje dijaloga sa Srbijom, dok Srbija još uvek ne priznaje zločine koje je počinila na Kosovu.

  Haradinaj je kazao da je u Berlinu morao da sedne za sto sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je za vreme rata bio ministar informisanja u vreme Slobodana Miloševića, ali da nije postavljao nikakve uslove, jer se mora ići napred.

  “Pogrešna je pozicija i Vašingtona i Evropljana i Berlina i Pariza da se prihvati uslov Srbije za nastavak dijaloga, uklanjanje taksi. Kome stavljati uslove, predsedniku Vlade koji dolazi iz Meje. Masakr u Meji je bio 27. aprila, a ja sam posle Meje, 29. aprila otišao u Berlin i seo prekoputa Vučića zbog dijaloga”, kazao je Haradinaj.

  Istakao je i da se sporazum sa Srbijom treba postići, ali ne kroz promenu granica, jer bi to odvelo u tragediju.

  “Uveravam vas da svako ko kaže da se pomeranjem granica ili korekcijom granice postiže mir, zna da se donosi rat, donose se tragedije. Dakle, oni koji predlažu sporazume o granici to rade s namerom da Balkan uvuku u nestabilnost za najmanje još dve decenije “, rekao je kosovski premijer.

  Haradinaj je naveo da postiji sumnja da su predsednik Kosova Hashim Thaci i premijer Albanije Edi Rama razgovarali sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini o promeni granica, te je konstatovao da je vreme Mogerinijeve prošlo.

  Ambasador Švajcarske na Kosovu Jean-Hubert Lebet kazao je da njegova zemlja podržava inicijativu Nemačke i Francuske da se dijalog nastavi radi postizanja sveobuhvatnog pravnog sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kazao je da se nada da će naredni sastanak u julu doneti neki razvoj, na primer na tehničkom nivou. Istovremeno je poručio da ideja o promeni granica nije dobra, jer se time ne rešavaju problemi.

  “Iskustvo moje države stečeno tokom posredovanja govori da promena granica nikada nije funkcionisala. Nemate ni jedan primer u svetu da je kada su se dotakle granice nešto rešeno i jako smo srećni što sastanak u Berlinu to nije podržao. Pomeranjem granica, uzroci konflikta ne bi se rešili i zato treba da radimo na pitanjima koja nisu rešena. Ovde na Balkanu ukoliko počnete da dirate granice, ulazite u nevolje”, kazao je ambasador Lebet.

  Naveo je i da se sporazumi ne mogu nametati, te da je važno da postoji poverenje između strana i spremnost za postizanje sporazuma. Švajcarski ambasador je potencirao i važnost sveobuhvatnoste nacionalne podrške za realizaciju sporazuma, kao i transparentnosti procesa.

  Istovremeno, lider Progresivno demokratske partije i bivši kosovski poslanik i ministar, Nenad Rašić je na okruglom stolu ocenio da ispravljanje granica i podela nije dobro rešenje ni za Srbe sa juga, ni za Srbe sa severa Kosova.

  Rašić se složio sa konstatacijom da je na Berlinskom samitu jasno iznet stav da se menjanje granica neće dogoditi. On je istakao i da su kosovski Srbi veoma malo uključeni u proces dijaloga, iako je Kosovo zajedničko za sve zajednice koje žive u njemu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy eight ÷ = thirteen