More

  Halal certifikat u BiH ima 77 proizvođača hrane i 9 hotela i restorana, u ponudi 5.000 halal proizvoda

  Interes za halal certifikatom na području naše države u stalnom je porastu.

  Halal certificiranje u Bosni i Hercegovinu je pokrenuto 2006. godine nakon odluke Rijaseta Islamske zajednice BiH o formiranju agencije koja bi spriječila anarhiju na tržištu. Za jedanaest godina halal certifikat je dobilo 77 proizvođača hrane i devet hotela i restorana, a interes za halal certifikatom na području naše države u stalnom je porastu.

  Agencija za izdavanje halal certifikata sa sjedištem u Tuzli uspostavljena je kao regionalna institucija s ciljem pokrivanja područja Hrvatske, Srbije i Slovenije, a kasnije je svoje poslovanje proširila i na Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo.

  Direktor Halal agencije Amir Sakić ističe kako agencija samostalno ili u saradnji s drugim organizacijama učestvuje u halal certificiranju i u drugim zemljama Evropske unije.

  “Uvođenje sistema provjera i certificiranja halal proizvoda bilo je nužno s obzirom da su se na tržištu počeli pojavljivati proizvodi s različitim halal oznakama koje su proizvođači samoinicijativno isticali. S obzirom da je halal kategorija jasno definisana islamskim propisima, Islamska zajednica u BiH je odlučila jasno urediti i ovu oblast kako bi se prevenirala anarhija na tržištu”, pojašnjava Sakić.

  Halal certificiranje je tako razdvojilo proizvode koji zadovoljavaju kriterije od onih kojima su se kupci obmanjivali. Certifikat dobijaju oni proizvodi koji poštuju islamske norme izbora, a zatim i načina klanja stoke za mesne proizvode i prerađevine, a kontroliše se i proces proizvodnje i dodavanja aditiva kao i pakovanje i plasiranja na tržište.

  Prošle godine proizvedeno 772.000 tona halal hrane, povećan i izvoz

  Halal certifikati se ne izdaju samo za prehrambene artikle. Ovaj certifikat u Bosni i Hercegovini ima 86 kompanija od čega je 77 proizvođača hrane te devet hotela i restorana. Kompanije s halal certifikatom na tržište plasiraju oko 5.000 proizvoda, a među proizvođačima hrane je 28 kompanija iz sektora mesa i mesnih prerađevina.

  “Ovaj sektor je ujedno i vodeći po ukupnom broju uposlenih i ostvaruje više od polovine ukupnih prihoda halal industrije. Prema podacima s kraja 2016. godine, certificirane kompanije u Bosni i Hercegovini iz sektora proizvodnje hrane imaju preko 8.000 zaposlenih, proizvele su približno 772.000 tona hrane i ostvarile prihode od 1,8 milijardi KM. Halal proizvodi se izvoze širom svijeta, a u posljednjih nekoliko godina zabilježen je trend povećanja izvoza u zemlje Zaljeva”, izjavio je Sakić.

  Kada je izvoz u pitanju, kompanije su većinom usmjerene na zemlje Zaljeva, Tursku i Sjevernu Afriku. Međutim, prostora za izvoz ima i za Evropsku uniju, gdje živi blizu 20 miliona halal konzumenata.

  “Našim kompanijama često ukazujemo na veoma potentno halal tržište Evropske unije te sve izraženiju potražnju za halal proizvodima na tržištu Rusije i kavkaskih zemalja”, dodaje Sakić.

  Halal certifikat sve poželjniji u BiH

  Halal industrija u Bosni i Hercegovini se kontinuirano razvija, a prosječna godišnja stopa povećanja broja certificiranih kompanija i proizvoda iznosi 17 posto što je skoro identično s međunarodnim prosjekom.

  Halal certificirane kompanije su iz sektora proizvodnje hrane, kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda, turizma i ugostiteljstva, logistike, proizvodnje sredstava za ličnu higijenu, pomoćnih sredstava za proizvodnju, hrane za životinje i drugo.

  Broj turista iz zemalja Zaljeva i Turske, prema riječima Sakića, povećava i interes proizvođača i ugostitelja za halal certifikatom na domaćem tržištu. Stručnjaci Halal agencije direktno participiraju u izradi i usvajanju novih međunarodnih standarda za halal proizvode i usluge, a zajedno s Institutom za standardizaciju BiH (BAS), Agencija za izdavanje halal certifikata bila je domaćin tri zasjedanja tehničkih komiteta za međunarodnu i evropsku standardizaciju halala.

  “Halal industrija u BiH ostvaruje pojedinačno najveće rezultate kada je u pitanju broj kompanija, brendova, proizvoda, ukupnog obima i vrijednosti proizvodnje i izvoza. Brojke o trenutnoj proizvodnji koje smo prethodno naveli su nedvosmislene i preostaje nam značajniji prodor na druga tržišta. Nakon što se ostvare preduvjeti za izvoz na tržište EU, očekujemo da će vrlo brzo doći do značajnog povećanja izvoza halal proizvoda”, dodaje Sakić u razgovoru za Klix.ba.

  BiH sa svojim proizvodima treba biti u vrhu međunarodnog halala

  Cilj Agencije za izdavanje halal certifikata u Bosni i Hercegovini je da u budućnosti budu u svjetskom vrhu uz potpunu primjenu međunarodnih halal standarda i najboljih praksi u proizvodnji, što je ultimativna obaveza koju zahtjeva stalni angažman menadžera za kvalitet u kompanijama.

  “Naša želja je da uspostavimo vlastiti naučno-istraživački centar koji bi angažirao vodeće domaće i strane stručnjake iz različitih naučnih disciplina. Ovaj centar bi morao imati pristup svim aktuelnim i relevantnim naučnim saznanjima te resurse potrebne za provođenje analiza i testiranja s ciljem unaprjeđenja kvaliteta halal proizvoda. Smatramo da u Bosni i Hercegovini ima dovoljno volje i entuzijazma za bavljenje ozbiljnom naukom i da će to donijeti veliko dobro našem halalu i našoj zemlji”, zaključio je Sakić.

  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty nine + = ninety one