More

  Hakija Karić: Sjećanja – Priča o Seji /FOTO

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  Sead Sejo Burić se za života ostvario u najmanje tri stvari a to su muzika, sport i novinarstvo. Ta ostvarenja su toliko intenzivna da je u svim tim pomenutim oblastima ostavio neizbrisiv trag. Muzika – član legendarne brčanske pop grupe “Judexi”; sport – strastven igrač stolnog tenisa čak i u devetoj deceniji života; novinarstvo – višedecenijsko trajanje na visokom nivou.

  Piše: Hakija Karić

  Pored toga on je svojevrsna enciklopedijska riznica sjećanja koja je namijenjena samo određenima koji su hodili i koji hode ovim dunjalukom (od arapske riječi dun’ja – ovaj svijet). To ga, uz još neke Brčake: Safeta Pašalića, Dragu Kuđića, Nijaza Abadžića, prof. Aleksandra Nikolića, Rizaha Štetića, Vladu Dijaka, braću Mevludina i Seada Ekmečića, Dragomira Pajkana Pajića, Zekerijaha Smajića, Ataha Mahića, Uzeira Bukvića, Seada Hasanefendića, te sportaše Dževada Šećerbegovića, Envera Kusu Zahirovića, Mladena Stević, Miralema Ibrahimovića, Mustafu Agića, Anesa Čardakliju, Mirsada Kevrića, Edina Bakovića, Gorana Hadžića, Mirsada Elezovića, Husu Đapu, Sakiba Caku Prcanovića, Mensura Peljtu, Ziju Polju, Vedada Mulaomerovića i druge, svrstava u brčanske legende koje će se vječno pamtiti.

  Ono što posebno kod Seje fascinira je njegova nesaglediva duševna otvorenost.  Ta očita širokogrudnost je nesvakidašnja ljudska osobina kojom se samo rijetki mogu pohvaliti, a njegova životna trajnost sigurno je u uzročnoj povezanosti s onim kakav on jeste – poseban, drag i neponovljiv.

  Vrhunska novinarska zapažanja

  Za Seju Burića sam čuo još u osnovnoj školi zahvaljujući novinama “Zadrugar” na koje je bio pretplaćen moj rahm. djed Salih Lišić (otac moje majke Emire) iz Gornjeg Rahića. Sejo je u tim novinama za selo i poljoprivredu dugi niz godina imao svoje stranice na kojima je opisivao ljude i događaje iz našeg kraja. Njegovi opisi i esejska zapažanja su sami vrh novinarstva ali i književnosti koji su se čitali s izuzetnim zadovoljstvom.

  Sejo je imao tu poetsku žicu kojom je posmatrano izuzetno vjerno prenosio na papir, odnosno na novinske stranice, a ta bogata poetika mu je ostala do današnjeg dana i vjerno ga prati prilikom svakog obraćanja, mahom na društvenim mrežama.

  Učenje od najboljih

  Meni je ukazana posebna čast da sam imao prilike da se mnogo puta družim s tim izuzetnim čovjekom od koga se da šta čuti i puno toga naučiti. Moja životna vodilja je oduvijek bila da se, pored talenta, mnoge stvari u životu moraju esnafski naučiti, a kada sam htio učiti onda sam gledao da učim od najboljih. Sejo je svakako jedan od najboljih novinara koje je Brčko ikada imalo i zahvalan sam mu na svakoj riječi i svakom savjetu koga mi je dao jer bez njega sigurno bih bio siromašniji za neke nove/drugačije pozicije gledanja, kako u novinarstvu, tako i u životu općenito.

  S koljena na koljeno

  Kuriozitet ove priče o Seji, odnosno našeg odnosa i prijateljstva je u činjenici da se Sejo, kao mlad novinar, 60-ih godina prošlog stoljeća intenzivno družio i zanat učio od jednoga od najboljih bh. novinara Nijaza Abadžića (rođen također u Palanci kao i ja) a onda Sejo svoje znanje, koje je dobio od jednog prenosi na drugog Palančanina, te me 2007. godine, uz još nekoliko zvučnih imena bh. novinarstva predlaže u Društvo novinara BiH, gdje sam, zahvaljujući preporukama prvoklasnih novinara iste godine i primljen u ovo renomirano udruženje.

  Susreti za uživanje i sjećanje

  U današnje vrijeme, malo zbog godina (Sejo je rođen 1936. godine), malo zbog zdravlja, druženja sa Sejom su postala rjeđa ali kad se vidimo onda je to neopisiva radost susretanja. Divno je biti u njegovom društvu i diviti se ljudskoj veličini i (is)trajnosti koju ovaj čovjek posjeduje. Još uvijek se od njega može štošta naučiti i pametnoga čuti, ali pored svega može se uživati u priči o običnim stvarima koje ljudsko trajanje čine lakšim i podnošljivijim, bez obzira na godine i sve prepreke koje nam se neprestano u životu pojavljuju.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 81 = eighty four