More

  Hakija Karić: Kad se spuste zavjese (Dnevnički zapis – 4. dio)

  Svečano zatvaranje 38. Susreta pozorišta u našem gradu upriličio je koncertom Rade Šerbedžija, uz izričitu “naredbu” da koncerta neće biti ako se iste noći budu dodjeljivale nagrade, na šta je organizacioni odbor pristao jer nije imao izbora.

  O odlukama stručnog (krnjeg) žirija (A. Imširović odustao od žiriranja nekoliko dana prije završetka Susreta) je javljeno medijima na press-konferenciji prije koncerta i ovdje navodim samo dvije glavne od ukupno 13 nagrada stručnog žirija i jednu od  ukupno tri nagrade žrija publike:

  I. Nagrade pozorištima BiH

  Najbolja predstava:

  “Zlatna statua vijećnice i grada Brčko” dodjeljuje se predstavi “To nikada nigdje nije bilo” u produkciji NP Sarajevo

  II. Gran pri nagrada (Nagrade za sve učesnike)

  Najbolja predstava u cjelini:

  Statua Gran pri Susreta dodjeljuje se predstavi “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva

  Žiri publike

  Najbolja predstava u cjelini dodjeljuje se se predstavi “Derviš i smrt” u produkciji NP Republike srpske iz Banja Luke.

  Tog zadnjeg dana, kada se spuštaju zavjese festivala bilo je mnogo (dez)informacija i niko sa sigurnošću nije mogao sa reći ko je od nagrađenih spreman da primi nagrade, a po riječima J. Amidžića svi oni koji se izjasne da bi primili nagrade trebaju to učiniti službenim putem.

  Novčana sredstva za održavanje i za nagrade na 38. Susretima su određena budžetom za ovu godinu i imaju se potrošiti u ovoj godini. Ako nešto od planiranih sredstava ostane ne može se preusmjeriti ni za kakve druge potrebe i taj višak će se vratiti na račun Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Sve u svemu uspijeh je da su Susreti održani pod ovakvim okolnostima i što nije bilo prekida u kontinuitetu. Ostaje žal zbog vještačko stvorenih problema koji su se mogli izbjeći, te žal što su zaljubljenici u pozorište ostali uskraćeni za neke od programa koji su sastavni dio festivala. Neka ovo što se desilo na 38. Susretima bude opomena da se u budućnosti mora povesti više računa o nekim naizgled nebitnim stvarima koje u konačnici izrastu u problem koga nije moguće u kratkom vremenu riješiti.

  Tekst: Hakija Karić
  Foto: Dejan Đurković, H. Karić

  Čitano

  Povezani članci