More

  Hakija Karić – Gluho doba dana

  U izdanju Književnog kluba P. N. Brčko distrikt BiH ovih dana iz štampe je izašla nova knjiga brčanskog književnika i novinara Hakije Karića, dugogodišnjeg saradnika portala Otisak.ba koji je i medijski sponzor ovog izdanja.

  Gluho doba dana je zbirka poezije i pojavljuje se nakon duge pauze od skoro deset godina kada je izašlo posljednje Karićevo pjesničko ostvarenje Ukradeni mjesec (2013.).

  Recenzenti ovog izdanja su poznati bh. književnici Žarko Milenić, Mehmed Đedović i Ibrahim Kajan. Naslovnu stranu i ilustracije u knjizi uradila je Ailin Plakalo; grafičku pripremu potpisuje Mato Radić uz autor fotografije Dejana Đurkovića.

  Izvodi iz recenzija:

  Gluho doba dana je knjiga poezije iskustva, života, sretanja i opraštanja, života i smrti, knjiga čiji stihovi drhte pred čitaocem vrište i upozoravaju, miluju i žale, opraštaju se i mire. Kada pjesnik sa dubokim životnim iskustvom napiše knjigu poezije treba je čitati u miru, sabran, čitati i othukivati jer nisu to tamo neke obične pjesme koje pročitaš i zaboraviš. Doduše, cijena ovakve poezje je preskupa, no to mogu znati samo oni koji su prošli trnovitim putem koji ti ne dozvoljava da zastaneš i udahneš vazduh.

  Hakija pjeva o zaboravljenim ljudima, plače nad strašnim sudbinama onih kojima je bilo suđeno jedino da pate, bivaju krivi i osuđeni, priča o imenima koja su samo trag u kamenu i u mislima.

  Lijep i kvalitetan način da se publikuje deseta knjiga i tako, onima koji umiju da čitaju pokaže da Hakija Karić nikako nije slučajno u književnosti, a još manje u poeziji i da je šteta što ga nema češće… (Mehmed Đedović)

  Nakon duge pauze od prethodne zbirke “Ukradeni mjesec” (2013.)  Hakija Karić se javlja s novom, opsežnom, zbirkom dokazujući da u međuvremenu nije mirovao na književnom polju.

  Kada čitalac bude uzeo ovu zbirku prvo će ga zaintrigirati sam, izvrsno pogođeni, naslov. Zapitat će se: “Otkud gluho doba danju?”

  Posegnut će za pjesmom u zbirci koja ima isti naziv i dobit će odgovor u kontekstu te pjesme. Ali u kontekstu cijele zbirke odgovora može biti više. Meni se nametnuo jedan – u mnogim bosanskim gradovima možemo izaći u doba dana, čak i u radno vrijeme,  a da na ulicama ne zateknemo nikoga! Kao u gluho doba noći. Takvo nešto je u Bosni prije rata bilo nezamislivo. Obrazloženje ovog odgovora daje izvrsna pjesma  “Odljuđivanje” u kojoj je riječ, na žalost, o odlasku mnogih iz svoje zemlje u kojoj nisu vidjeli perspektivu za život.

  Hakija Karić se dokazao i kao novinar oštra pera koji zna progovoriti o suvremenim društvenim anomalijama u Bosni i Hercegovini. Iako niz godina ne živi u rodnoj zemlji vidno je da i te kako prati tamošnja zbivanja i progovara o njima i u novinskim tekstovima i u poeziji… (Žarko Milenić)

  Izvod iz biografije:

  Hakija Karić je rođen 1966. godine u mjestu Palanka kraj Brčkog. Diplomirani je psiholog. Do sada je objavio devet knjiga od čega su pet zbirke poezije za odrasle, zbirka poezije za djecu, zbirka priča, zbirka izabranih novinarskih tekstova i monografija rodnog mjesta.

  Poezija mu je prevođena na: njemački, slovenački, albanski, poljski, danski, engleski, armenski i makedonski jezik. Pored poezije i proze, piše i dramske tekstove, psihološke opservacije,  te recenzije i književne kritike. Prevodi sa njemačkog i makedonskog jezika.

  Član je Društva novinara BiH od 2007. i Društva pisaca BiH od 2012. godine.

  Promocija nove knjige Hakije Karića bi trebala ubrzo biti upriličena i o tačnom datumu i mjestu održavanja iste moći ćete pročitati na stranicama našeg portala.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = six

  Čitano

  Povezani članci