Hahn u Sarajevu: Mišljenje o odgovornima na Upitnik do kraja maja, uslov formiranje vlasti na svim nivoima

  - Hahn je danas u Sarajevu imao sastanak s Suzanom Radanović i Murizom Memićem, majkom ubijenog Davida Dragičevića i ocem ubijenog Dženana Memića. S tim u vezi istakao je kako će u BiH naredne sedmice doputovati njemački sudac i ekspert za pravosuđe Reinhard Priebe, od kojeg se očekuje iscrpan izvještaj u kojem će se navesti konkretne mjere koje treba poduzeti u oblasti pravosuđa

  Foto: FENA

  Naša ambicija je da do kraja maja objavimo mišljenje o odgovorima na Upitnik, pod uslovom da se formiraju vlasti, ne samo na nivou BiH, već i na nivou Federacije BiH, poručio je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, kojom je i završio svoju službenu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

  Hahn je na samom početku istakao kako je upravo imao sastanak s Suzanom Radanović i Murizom Memićem, majkom ubijenog Davida Dragičevića i ocem ubijenog Dženana Memića.

  “Bilo mi je važno da dobijem direktna saznanja od onih koji su direktno time pogođeni”, rekao je Hahn.

  On je ovom prilikom za narednu sedmicu najavio dolazak penzionisanog njemačkog suca i pravnog eksperta Reinharda Priebea. Prema riječima Hahna, riječ je o sucu koji je radio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sistema.

  “Gospodin Priebe ne dolozi u Sarajevo, ni u Banja Luku da provodi istragu. Riječ je čovjeku koji je ekspert za sistem i funkcioniranje pravosuđa. Od njega, a vjerovatno će ga pratiti i neke druge kolege, očekujmo jedan iscrpan izvještaj u kojem će se navesti konkretne mjere koje treba poduzeti. Ove dvije užasne tragedije su prilika da se kroz vrlo konkretne predmete na vrlo konkretnim osnovama utvrde nedostaci”, poručio je Hahn.

  Dodao je kako je imao priliku danas razgovarati s predstavnicima civilnog sektora koji su aktivni u oblasti zaštite okoliša. Naglasio je kako okoliša u BiH, najblaže rečeno, nije zadovoljavajuće. Istakao je također kako je Blok 7 Termoelektrane u Tuzli bio jedan poziv na buđenje.

  “Slažem se da se stvari ovdje ne mogu mijenjati preko noći. Cijelo pitanje proizvodnje električne energije neminovno je povezano s brojem s značajnim borjem radnih mjesta, ali neovisno o tome, i dalje sam čvrsto uvjeren da je ispunjavanje klimatskih ciljeva i svega onoga što je vezano za klimu su stvari koje BiH mora rješavati”, poručio je Hahn.

  Govoreći o posljedicama uzrokovanim ovim problemom, Hahn je podsjetio kako region bilježi 3.000 smrtnih slučajeva na godišnjem nivou, kao i 8.000 oboljele djece od bronhitisa.

  Podsjetio je kako se u okviru Evropske komisije (EK) radi na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo, na temelju dostavljenih odgovora na Upitnik.

  “Neka naša ambicija je da do kraja maja objavimo Mišljenje, pod uslovom da se formiraju vlasti, ne samo na nivou BiH, već i na nivou Federacije BiH. To nam je potrebno zato što mi s druge strane moramo imati sagovornike, moramo imati vlasti koje će nastaviti raditi na ovim pitanjima”, kazao je Hahn, podsjetivši kako je mišljenje je samo jedna prelazna faza.

  Osvrnuo se i na sektor zdravstva, te podsjetio kako je BiH zemlja koja ima najveća izdavanja po glavi stanovnika u regionu za sektor zdravstva.

  “Kada pričamo o efikasnosti zdravstva, ono nije najuspješnije u svom radu”, podvukao je Hahn.

  Dodao je kako je danas s predstavnicima vlasti u tehničkom mandatu razgovarao i o pitanju imenovanja kontakt osobe za EUROPOL ispred BiH. Kako je rekao, to ne bi trebao biti neki veliki problem, ali i pored toga, EU na to čeka već dvije godine.

  “Kada je riječ o migracijama, imamo određeni broj migranata koji su tu u zemlji, no mislimo da je to broj s kojim se može upravljati. Mi smo na raspolaganju da pružimo podršku, i financijsku, ali nam treba jedna vrlo jasna struktura nadležnosti između različitih nivoa vlasti. Tu se suočavamo s jednom zbrkom koja se mora rješavati”, istakao je Hahn.

  Govoreći o mogućnostima da BiH postane članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Hahn je poručio da će to biti moguće jedino kada se usvoje propisi o kvalitetu goriva i trebalo bi da to bude moguće i izvodljivo u relativno kratkom roku.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy seven − seventy three =