Hahn: Pokušavamo da pripremimo region za izazove kada uđu u EU, zato je važna regionalna saradnja

  - Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je kazao u Beogradu da regionalnoj saradnji škode mjere Kosova da uvedu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukazavši da je dijalog Beograda i Prištine važan, ali da nije sve kada se govori o budućnosti i regionalnoj saradnji, te da bi bila greška da se svi ostali napori Srbije na putu EU zaustave, jer je dijalog u zastoju

  Foto: AA

  Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je danas u Beogradu da Evropska unija pokušava da pripremi region da se u što ranijoj fazi prilagodi svim izazovima sa kojima će se suočiti kada države regiona postanu članice EU, zbog čega je važna regionalna saradnja, za šta je dobar primjer inicijativa za ukidanje rominga u zemljama regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu, Hahn je kazao da cijeni snažnu posvećenost Srbije regionalnoj saradnji.

  On je kazao da regionalnoj saradnji škode mjere Kosova da uvedu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukazavši da je dijalog Beograda i Prištine važan, ali da nije sve kada se govori o budućnosti i regionalnoj saradnji, te da bi bila greška da se svi ostali napori Srbije na putu EU zaustave, jer je dijalog u zastoju.

  “Ipak, postoje druge oblasti koje podjednako doprinose regionalnoj saradnji, kao na primjer ukidanje rominga i stoga pozdravljam otvorenost Vlade da podrži ovu inicijativu i da pronađe način da se ovo postigne”, kazao je Hahn.

  Prema njegovim riječima, važno je gledati u budućnost i gledati kako dalje može da se poboljša regionalna saradnja.

  “Mi ovdje pokušavamo da pripremimo region da se u što ranijoj fazi prilagode svim izazovima sa kojima će se suočiti kada postanu članice EU”, rekao je Hahn.

  Kako je naveo, sa predsjednicom Vlade Srbije razgovarao je opširno i o novoj medijskoj strategiji, a ubijeđen je da će tokom proljeća biti moguće da se završi taj proces, jer je to primjer inkluzivnog pristupa koji uključuje sve aktere društva.

  “Juče i danas smo razgovarali i o Skupštini Srbije i saglasili da svima treba pružiti neku vrstu pomoći. Poslanici Evropskog parlamenta su ponudili načine kako dalje može da se unaprijedi saradnja između vlasti i opozicije u cilju boljeg rada”, dodao je Hahn.

  On je ponovio da je neophodan napredak u oblasti vladavine prava, ali izrazio uvjerenje da će taj napredak biti moguć.

  “Najviše smo razgovarali o reformama u oblasti vladavine prava, koja jeste i najkompleksnija reforma i jedna od oblasti u koju mi trenutno najviše ulažemo i napora i resursa”, potvrdila je i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

  Govoreći o nacrtu medijske strategije, Brnabić je kazala da je dobijeno više od 250 komentara na taj nacrt, koji će potom biti podijeljen sa Radnom grupom i biti poslat Evropskoj komisiji na komentare, izrazivši nadu da će Nacrt biti do kraja aprila na sjednici Vlade, a potom u Skupštini.

  “Ono što je važno su ustravne izmene i ja se nadam, to zavisi od Skupštine, da će tokom prolećnog zasedanja ustavni amandmani biti na dnevnom redu”, kazala je Brnabić.

  Brnabić je takođe govorila o regionalnim inicijativama i regionalnom povezivanju, uz opasku da Srbija ima određenu dozu rezerve o regionalnom povezivanju i regionalnom sporazumu o ukidanju rominga, koji dolazi “u trenutku kada Priština i dalje insistira na kršenju CEFTA sporazuma taksama koje je uvela”.

  Ona je ocijenila da nije fer da se insistira na daljim regionalnim sporazumima, kada Priština krši već postojeći CEFTA sporazuma, ali da Srbija ostaje “duboko posvećena regionu koji je povezan, snažan, integrisan i koji svim građanima u regionu, bez obzira gde oni živeli, pruža drugačiju viziju budućnosti”.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − eight = 1