More

  Hag: Stanišiću i Simatoviću odobrena privremena sloboda

  Simatovića i Stanišića holandske vlasti treba da transportuju do holandskog aerodroma 21. jula.

  - Advertisement -

  Nekadašnjem šefu državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegovom saradniku Franku Simatoviću Frenkiju odobreno je puštanje na privremenu slobodu tokom ljetnje pauze, s tim da se Stanišić mora vratiti do 27. septembra, a Simatović do 16. augusta, saopšteno je danas iz Haškog tribunala.

  Pretresno vijeće donijelo je tu odluku 19. jula, a ona je danas objavljena, navodi se u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične tribunale.

  Kako se navodi u odluci, Simatovića i Stanišića holandske vlasti treba da transportuju do holandskog aerodroma 21. jula, ili prvog dana poslije tog datuma kada to bude izvodljivo.

  Odatle treba da otputuju u Srbiju, pod nadzorom ovlaštenih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

  Pravila kojih se Simatović i Stanišić moraju pridržavati

  U odluci su, također, taksativno navedena pravila kojih se Simatović i Stanišić moraju pridržavati dok su na privremenoj slobodi, kao i obaveze Vlade Srbije u vezi sa njihovim boravkom na privremenoj slobodi.

  Sud, između ostalog, traži da Vlada Srbije obezbjedi da institucija koja bude liječila Stanišića tokom boravka na privremenoj slobodi, uključujući VMA u Beogradu, obavijesti sud u najkraćem mogućem roku o njegovom prijemu i toku liječenja, kao i da omogući medicinskim ekspertima koje imenuje Pretresno vijeće da ga pregleda u bilo kom trenutku.

  Stanišić je zatražio od suda u Hagu da, zbog bolesti, bude pušten na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe ili do kraja ljetnje sudske pauze.

  Stanišić, koji boluje od hronične bolesti organa za varenje i depresije, zatražio je prije početka ponovljenog suđenja da mu bude dozvoljeno da prvi dio prati iz Beograda, ali je to odbijeno u maju, uz obrazloženje da je neophodno da optuženi budu prisutni tokom uvodne riječi tužilaca.

  Prvo suđenje

  Tada nije isključena mogućnost da kasnije Stanišiću bude dozvoljeno da prati proces iz Srbije, što dozvoljava i pravilnik suda.

  Privremeno puštanje na slobodu zatražio je i njegov saradnik Franko Simatović Frenki, a o oba zahtjeva odlučivalo je vijeće kojim je predsjedavao sudija Burton Hall.

  U prvom suđenju Haški tribunal oslobodio je 29. maja 2013. Simatovića i Stanišića svih pet tačaka optužnice (zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995).

  Apelaciono vijeće Tribunala 15. decembra 2015. usvojilo je žalbu Tužilaštva i poništilo oslobađajuću presudu i naložilo ponavljanje procesa.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty three − 45 =