More

  Grupa Ribolovci Brčko: Ribolov distrikta i dalje je neotpakovana pandorina kutija

  spot_imgspot_img

  Već dugi niz godina, tačnije od nastanka Sportsko ribolovnog saveza Brčko distrikta BiH, rekreativno sportski ribolov naše lokalne zajednice počinje da tone i nazaduje.

  Tri ribolovčka udruženja, ujedinjena u gore pomenuti Savez, baš kroz Upravni odbor tog Saveza treba da upravljaju vodotokovima. Međutim, u stvarnosti to izgleda sasvim drugačije.

  U ovom tekstu obratićemo pažnju isključivo na raspodjelu prihoda od izdatih rekreativno-sportskih ribolovačkih dozvola, dok ćemo pitanja da li postoji validna privredna osnova, validan godišnji plan upravljanja vodotokovima, da li postoje prostorije Saveza, organizovana ribočuvarska služba sa plovilima, kup distrikta u lovu ribom udicom na plovak, da li Savez održava svoje sjednice Upravnog odbora i Skupštine u skladu sa Statutom, da li postoji Nadzorni odbor Saveza, selektor takmičara, te sva druga pitanja iz ove oblasti ostaviti po strani…

  Zakon o slatkovodnom ribarstvu Brčko distrikta BiH kaže da je prihod od izdate rekreativno-sportske ribolovačke dozvole PRIHOD NOSIOCA RIBOLOVAČKOG PRAVA.

  NOSILAC RIBOLOVAČKOG PRAVA JE SAVEZ.

  Dalje, isti ovaj zakon kaže da NOSILAC RIBOLOVAČKOG PRAVA ne smije to pravo prenositi na drugo pravno, ili fizičko lice.

  A dalje zakon kaže da se se prihod od izdatih rekreativno-sportskih ribolovačkih dozvola dijeli 80% u korist nosioca ribolovačkog prava, a 20% u korist Vlade Brčko distrikta BiH.

  U praksi imamo sledeću situaciju. Dozvole se izdaju ove godine na dva načina:

  • Sva tri udruženja koja čine Savez, (Kečiga, Smuđ i Tinja) za 100 KM koliko im ribolovac donese prodaju mu ribolovačku dozvolu. Zatim 60 KM od te dozvole zadrže za sebe, a 40 KM uplate Svaezu, od čega Savez treba 20 KM da uplati Vladi.

  Zakon kaže da 80% dozvole pripada NOSIOCU RIBOLOVAČKOG PRAVA, a ne kaže da ČLANICAMA NOSIOCA pripada 60% prihoda…

  Ovo je samo jedan dio zla pandorine kutije ribolova distrikta. Jer…

  • Ove godine se pojavila grupa ribolovaca koja je uzela uplatnicu i na njoj napisala svoje generalije, te iznos od 100 KM za ribolovačku dozvolu uplatila direktno na Ž-R nosioca ribolovačkog prava, tj. SAVEZA. Nakon ovakve uplate Savez im je izdao dozvole.

  Samo je ostalo nejasno dalje kojem udruženju će sada pripasti 60 KM od ovakvih uplata kada ribolovac nije 100 KM donio niti jednom udruženju nego je novac, poštujući zakon, uplatio direktno na Ž-R NOSIOCA RIBOLOVAČKOG PRAVA – SAVEZA.

  Dakle kako je moguće da postoje dva načina uplate ribolovačkih dozvola u distriktu?

  1. Uplata dozvole kroz udruženja koja čine Savez – KOJI JE NOSILAC RIBOLOVAČKOG PRAVA?
  2. Uplata dozvole direktno na Ž-R nosioca ribolovačkog prava – SAVEZA?

  Moguće je da postoji i postojaće sve dok se ne otvori pandorina kutija ZAKONITOSTI RASPODJELE PRIHODA OD REKREATIVNO-SPORTSKIH RIBOLOVAČKIH DOZVOLA U DISTRIKTU.

  Jer gdje prestaje logika nastaje upravljanje vodotokovima distrikta u režiji ribolovačkih udruženja Kečige, Smuđa i Tinje…

  Nastaviće se…

  Autor: Grupa Ribolovci Brčko

  Čitano

  Povezani članci