Grupa Ribolovci Brčko: Ribolov distrikta i dalje je neotpakovana pandorina kutija (V)

  Foto-ilustracija
  Autor teksta: FB Grupa Ribolovci Brčko

  Čitajući statute ribolovačkih udruženja koja čine Sportsko Ribolovni Savez Brčko distrikta BiH da se primijetiti da isti navode da su članovi dužni izmirivati članarinu udruženja, te da im se za uplatu te članarine izdaje ČLANSKA KARTICA. Kao i u većini udruženja građanja visinu članarine propisuje Skupština udruženja te članovi udruženja na osnovu uplate članarine stiču pravo da biraju i da budu birani u organe upravljanja.

  Međutim…

  Pomenuta ribolovačka udruženja već godinama unazad nepoštovanjem baš ovih propisa iz svojih Statuta unose zabunu među brčanske ribolovce, a sve u svrhu obmane ribolovaca kako bi na upravljačkim funkcijama svojih udruženja zadržali, što duži vremenski period, isti krug ljudi (uglavnom umrežen rodbinskim, komšijskim i kumovskim vezama), te se zato stvorila priča i sprovodi praksa da ribolovac postaje član udruženja samo ako izvadi godišnju ribolovačku dozvolu, što je priznaćemo zaista lijepo smišljena obmana i onoj garnituri podlih matorih lisaca koji su to nekada smislili, a kojih danas nema nigdje u brčanskom ribolovu, za ovu obmanu zaista treba pružiti ruku i čestitati.

  Kako može ribolovačka dozvola biti mjerilo članstva u udruženju ako istu, a po Zakonu o slatkovodnom ribarstvu Brčko distrikta BiH, izdaje NOSILAC RIBOLOVAČKOG PRAVA- SAVEZ, te ako se u obrascu ribolovačke dozvole nalazi isključivo pečat Saveza? Kada izvadite dozvolu u kojoj imate pečat Saveza gospodo ribolovci KOJEG STE VI TO UDRUŽENJA ČLAN? Kečige, Smuđa, ili Tinje???

  Na ova pitanja do sada niko nije smjeo dati potpisan odgovor i niko nikada neće smjeti.

  Uplatom članarine udruženja, čiju je visinu odredila Skupština tog udruženja, postaje se njegov član i stiču se dalje statutarna prava i obaveze.

  Godišnja ribolovačka dozvola, predstavlja POREZ NA OBAVLJANJE REKREATIVNO-SPORTSKoG RIBOLOVA, te onaj ko ne peca na vodotokovima distrikta uopšte nema obavezu da posjeduje godišnju ribolovačku dozvolu da bi bio član nekog od ribolovačkih udruženja i time stekao pravo da bude biran i da bira članove na pozicije u udruženju čiji je član. Jer ako želi da otpeca recimo 5 dana u toku godine pravilnik o ribolovačkim dozvolama za takvog ribolovca je predvidio izdavanje DNEVNE RIBOLOVAČKE DOZVOLE, ali ne na uplatnicu kako to rade kod nas, nego je predviđen obrazac dnevne dozvole sa tvrdim kartonskim povezom i numerisan brojem, te na ovoj dozvoli piše DOZVOLA ZA JEDAN DAN.

  U čemu leži smišljeno zlo poistovjećivanja obaveznog posjedovanja RIBOLOVAČKE DOZVOLE sa članstvom u udruženju?

  Leži u tome što u ribolovu distrikta postoje tri osnovne i jedine bitne stvari za one, jedne te iste (kumove, rođake i komšije), koji godinama sjede na funkcijama u Savezu i udruženjima koja ga čine, a to su:

  1. Novac!
  2. Novac!
  3. Novac!

  A kako ga drugačije prikupiti sem obmanom ribolovaca da su bez posjedovanja godišnje ribolovačke dozvole NIKO I NIŠTA.

  I umjesto da je taj novac koji prikupe od ribolovačkih dozvola raspoređen i uložen po planu utroška koji nalaže PRIVREDNA OSNOVA od nas ribolovaca niko ništa ne bi rekao. Nego najveći dio novca od prihoda od izdatih godišnjih ribolovačkih dozvola ode na ispijanje alkohola i izjedanje janjića i prasića od strane funkcionera ribolovačkih udruženja koja čine Sportsko Ribolovni Savez Brčko distrikta BiH.

  Ovo zlo iz pandorine kutije brčanskog ribolova će isplivati onda kada se sprovede nadzor odjeljenja nad radom nosioca ribolovačkog prava- SAVEZA, u kojem će ovih dana opet vjerovatno doći do FIKTIVNE promjene lica za zastupanje u registru suda bez održavanja skupštine i onda kada se uradi NEZAVISNA revizija poslovanja ribolovačkih udruženja Kečige, Smuđa i Tinje…

  Ali su vlasti svjesne da je reviziju nemoguće uraditi jer arhiva pomenuta 4 pravna lica već godinama ne postoji…

  NASTAVIĆE SE…

  --