More

  Gripa i respiratorne infekcije mogu biti opasne! Kako olakšati simptome i kada hitno zatražiti ljekarsku pomoć

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  S obzirom na to da smo dvije godine bili izloženi mjerama, virusi i bakterije pronašli su put do nas.

  Tokom sezone gripe i respiratornih infekcija u Hrvatskoj mnogi ljudi koji su preboljeli COVID-19, pa su sada dobili gripu, kažu kako je ona gora od korone.

  U prvoj sedmici ove godine zaprimljeno je 3192 prijava oboljenja od gripe, a zaključno s 22. januarom 2023. godine, u sklopu agregiranog sedmičnog izvještavanja zaprimljeno ukupno 15326 prijava oboljelih od gripe, od čega su 4123 prijave zaprimljene u 3. sedmici 2023. godine, stoji na stranicama HZJZ-a.

  Zbog čega gripa i respiratorne infekcije dolaze u tako snažnom obliku, razgovarali smo sa stručnjacima;

  Specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog, prim. dr. Saša Srića smatra kako smo u periodu očekivanih i sve učestalijih respiratornih infekcija koje u ovom vremenskom periodu imaju i poprimaju sezonski karakter:

  dr.Saša Srića

  U protekle dvije i pol godine svjedočili smo intenzivnom razdoblju pandemije COVID-19 koja je nažalost odnijela puno života. Nakon više sojeva koji su izazivali tešku kliničku sliku – kao kod starije populacije i hroničnih bolesnika s puno komorbiditeta, a prije svega nevakcinisanih sugrađana u periodu dominacije wuhanskog soja te posebice delta-soja – teški oblici su zahvatili i mnoge zdrave ljude mlađe životne dobi. Oni su iz punog zdravlja razvili tešku obostranu upalu pluća, s respiratornom insuficijencijom, nerijetko su završili na respiratoru, uz smrtni ishod. U pravilu se radilo o nevakcinisanoj populaciji. Trenutačno imamo vrlo šaroliku paletu respiratornih infekcija zbog kojih nemali broj pacijenata treba hospitalizaciju”, kazao je prim. dr. Saša Srića, ističući kako su uz sada dominantan omikron-soj koji mutira u klinički blaže oblike, prvenstveno u osoba koje su vakcinisane i bez značajnijih komorbiditeta, prisutni i ostali infektivni agensi.

  “Protekle dvije godine naši su sugrađani umirali zbog COVID-a 19, a s novim i puno blažim sojem umiru s COVID-om 19, uz naglasak da osnovna bolest ubrzava letalan ishod. Prije godinu i dvije bilo je oko 90 posto obostranih upala pluća zbog COVID-infekcije, a ove zime ipak je, unatoč opetovano brzom širenju zaraze, učestalost pneumonija oko 10%, što je olakšavajuća okolnost. S obzirom na to da smo dvije godine bili opravdano izloženi mjerama, virusi, ali i bakterije pronašli su put do domaćina, odnosno pacijenta. Tako nam se vratio virus influence dominantno tipa A, ali i u manjoj mjeri i tip B, odnosno gripa koja je i prethodno na južnoj polutci bila u porastu i izazvala epidemijski potencijal”, govori dr. Srića napominjući kako je ove godine bilo dosta slučajeva gripe s vrlo burnom kliničkom slikom koja, za razliku od COVID-19, u načelu kod zdrave i mlađe populacije rijetko izaziva komplikacije, a još manje smrtni ishod.

  “Kao što COVID-19 počinje polagano i od trećeg dana postupno ubrzava tempo i komplikacije poput obostrane upale pluća uz respiratornu insuficijenciju, odnosno sniženi kisik u krvi, a od sedmog dana nastupaju, uz sve komplikacije – plućna embolija, citokinska oluja – nagli imunosni odgovor organizma, ARDS – akutno zatajenje respiratornog sistema, bakterijske infekcije, krvarenja i hematomi, gripa se prezentira burnim početkom uz visoku tjelesnu temperaturu iznad 38 do 40 uz glavobolju, opću slabost i bolove u mišićima i zglobovima, kašalj te mogući razvoj komplikacija kao što su akutni miokarditis – upala srčanog mišića, encefalitis – upala moždanog parenhima, ali dominantno kod osoba s hroničnim bolestima kao i onima visoke životne dobi”; ističe Srića dodajući kako je ove sezone aktualan i respiracijski sincicijski virus (RSV) koji je dominantniji kod dojenčadi i predškolske djece te se prezentira akutnom respiratornom infekcijom, ali se može komplicirati i upalom u malim ograncima bronha te izazvati bronhiolitis, što zahtjeva bolničko liječenje.

  Rijetko može pogoditi i odraslu populaciju, uglavnom roditelje, a tada se prezentira blažom kliničkom slikom. Uz ove viruse prisutniji su i adenovirusi, virusi parainfluence koji su uglavnom blažeg kliničkog toka i na razini gornjih dišnih putova u smislu prehlade, ali i enteroviroze koje su tipičnije u ljetnom periodu i sada izazivaju gastrointestinalne simptome koji obuhvaćaju mučninu i povraćanje uz profuzne proljeve i uglavnom prolaze za dva-tri dana, za razliku od gripe koja nerijetko pacijenta ne odvaja od kreveta sedam dana i COVID-19​ koji se i nakon sedam dana može komplicirati težom kliničkom slikom. Nikako ne smijemo zaboraviti da se virusne infekcije u deficitu imuniteta mogu komplicirati sekundarnim bakterijskim upalama pluća, ali i primarnim bakterijskim pneumonijama, bez prethodne virusne upale pluća osobito u imunokompromitiranih pacijenata (hematološki i onkološki bolesnici, dijabetičari, hronično bubrežno zatajivanje, pacijenti na aktivnoj kemoterapiji ili imunoterapiji). To su najčešći uzročnici s naglaskom na streptokok, hemofilus influence”, kaže dr. Srića.

  “Savjet je da se sve osobe starije od 65 godina kao i hronični bolesnici vakcinišu protiv gripe. Izuzetno je bitno jačati imunitet pa u tu svrhu preporučujemo uzimati C vitamin, D vitamin u većim dozama, B vitamin i cink. Što se liječenja tiče, bitno je reći da antibiotik nije lijek izbora za virusne infekcije i da je to pogreška koja se radi jer antibiotike treba čuvati za bakterijske infekcije i kada to liječnik procijeni. Treba se hidrirati, odnosno uzimati puno tekućine, antipiretike – lijekove za spuštanje povišene tjelesne temperature. Osobe sa simptomima respiratornih infekcija trebaju ostati doma, štiteći sebe, ali i bližnje te sve ostale. U slučaju pogoršanja stanja u smislu otežanog disanja, bolova u prsima i povišene temperature koja traje duže od sedam dana, svakako se treba javiti u ambulantu hitne” kaže prim.dr. Saša Srića.

  Prim. Srića navodi kako djeca koja su bila u kontaktu s oboljelim od streptokoka moraju započeti s antibiotskom terapijom.

  “Kod djece osobito treba obratiti pozornost na streptokok koji se prezentira uz grlobolju i povišenu tjelesnu temperaturu, ali i uz klinički lokalni nalaz otečenih tonzila, uz gnojne čepiće, a kod neke djece može progredirati u fulminantni oblik te u sepsu. Stoga se mora i djeci koji su bili u kontaktu, ali i odraslima započeti profilaktičku, odnosno preventivnu antibiotsku terapiju kako bi se spriječio teži oblik”, govori dr. Srića posebno naglašavajući da je vakcinisanje beskrajno bitno, “condicio sine qua non”, odnosno uvjet bez kojeg se ne može jer nas štiti od težeg oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + six = fourteen