More

  Grčevi(ć)ta borba za novog člana VSTV-a

  - Advertisement -

  Piše: Adis Mujdanović

  Supervizor za Brčko distrikt i prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Bruce Berton, poslao je pismo Pravosudnoj komisiji u ovom gradu, u kojem poziva na vladavinu zakona i zahtijeva preispitivanje Odluke o izboru sudije Dragana Tomaša za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) ispred Distrikta, objavio je Otisak.ba 18. aprila.

  U želji da sazna kompletan sadržaj pisma, Otisak je u međuvremenu kontaktirao Kancelariju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, iz koje je odgovoreno:

  “Možemo potvrditi da je prvi zamjenik visokog predstavnika uputio pismo, i da održava redovan kontakt sa Pravosudnom komisijom Distrikta. Međutim, praksa naše organizacije je da ne objavljujemo službenu korespondenciju.”

  Pozvavši se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, Otisak je 21. aprila podnio zahtjev Pravosudnoj komisiji u kojem je zatražio da se na adresu portala dostavi sadržaj pisma supervizora. Sadržaj još nismo dobili…

  Odbijen poziv VSTV-a

  Pravosudna komisija na 62. vanrednoj sjednici, 3. aprila, odbila je poziv VSTV-a za stavljanje van snage Odluke o izboru sudije Dragana Tomaša za člana i za provođenje nove procedure izbora novog člana VSTV-a.

  Na osnovu zahtjeva VSTV-a od 07.12.2016. godine, Pravosudna komisija je trebala na ovu funkciju izabrati Bošnjaka muškarca, ali se nakon prvog izbora Tomaša (izjašnjava se kao Ostali) tražila samo osoba bošnjačke nacionalnosti, bez obzira na spol…

  Svjesno kršenje zakona

  Odluke Pravosudne komisije nisu zasnovane na zakonu, što je dva puta potvrdio VSTV, a ovo je treći put da članovi ove komisije “ne odustaju” od Tomaša.

  Pravosudna komisija ne može donositi autonomne odluke suprotno Zakonu o VSTV-u i zahtjevu VSTV-a, a ovim potezima krše se Zakon o Pravosudnoj komisiji i Zakon o VSTV-u, kao i ustavne odredbe o konstitutivnosti naroda.

  Da se u Pravosudnoj komisiji svjesno krše zakoni, potvrdio je i sam njen predsjednik – Safet Pizović.

  Bez reakcije VSTV-a

  VSTV još nije reagirao na Odluku Pravosudne komisije.

  Na pitanje Otiska “zašto Pravosudna komisija ne postupa po zahtjevima VSTV-a?”, iz ove komisije je odgovoreno:

  “Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH je kolektivni organ, koji se sastoji od osam članova. Tri člana Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH su glasali da se postupi po zahtjevu VSTS-a BiH za stavljanje van snage Odluke Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH o izboru sudije Dragana Tomaš za člana broj: SuPK-1827/16 od 06.02.2017. godine i sprovođenje nove procedure izbora novog člana VSTS-a BiH, dok je preostalih pet članova Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH bilo protiv, navodeći kao razlog nepostupanja po zahtjevu VSTS-a BiH to što VSTS BiH prilikom određivanja ko treba biti novi član Vijeća iz Brčko distrikta BiH nije postupio u skladu sa Pravilnikom o načinu izbora članova VSTS BiH, odnosno nije izvršio žrijebanje u pogledu nacionalne i polne strukture novih članova, a za to su bili ispunjeni uslovi.”

  Očito da se vodi g(G)rčevi(ć)ta borba za novog člana VSTV-a ispred Distrikta, a kakav će biti krajnji rezultat – to ćemo tek vidjeti.

  Mandat bivšem članu ispred Distrikta Zijadu Kadriću istekao je početkom aprila, tako da ova lokalna zajednica trenutno nema svog člana u ovom vijeću koje broji ukupno 15 članova.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty five + = sixty one