Grčević ponovo predsjednik Osnovnog suda BDBiH, za oboljele od karcinoma uskoro više ortopedskih pomagala…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 18 sati).

  Jadranko Grčević (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 18 sati).

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Produžen mandat predsjedniku brčanskog Osnovnog suda Jadranku Grčeviću

  Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine jučer je produžilo mandat predsjedniku Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ponovo imenovavši Jadranka Grčevića. Više ovdje.

  Brčko: Za oboljele od karcinoma uskoro više ortopedskih pomagala

  Na sastanku članova Udruženja oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce“ sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Miodragom Todorovićem potvrđeno je da će na osnovu njihovih primjedbi doći do izmjena u novom pravilniku o ortopedskim pomagalima.

  Todorović ističe da su u Fondu našli prostora da ispoštuju sve zahtjeve Udruženja „Brčansko srce“ koji se odnose na ortopedska pomagala u smislu povećanja broja i iznosa, a o kojima je bilo riječi i na prvom zajedničkom sastanku sa predstavnicima svih brčanskih udruženja oboljelih. Više ovdje.

  Raspored radarskih kontrola u BDBiH od 22. do 29. jula

  Pripadnici Jedinice saobraćajne policije Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine vršit će pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila u periodu od 22. do 29. jula.

  Analitičkim praćenjem stanja sigurnosti u saobraćaju na području ove lokalne zajednice, indikativno je da na sigurnost izuzetno utječu velike brzine kretanja vozila.

  Policija raspolaže sa neobilježenim (civilnim) vozilima koja su opremljena uređajem (kamerom) za snimanje prekršaja u pokretu i savremenim stacionarnim laserskim radarima, te uređajima za sigurno zaustavljanje vozila na putu. Više ovdje.

  Tribina u Brčkom „Hip-hop spaja mlade“: Gosti Kontra i Marčelo

  Neformalna grupa mladih iz Brčkog „District Team“ koju je javnost mogla upoznati kroz nekoliko društvenih aktivnosti nastavlja sa svojim radom, pa tako u nedjelju, 21.07. sa početkom u 19:00h, u brčanskom Omladinskom centru organizira tribinu pod nazivom „Hip-hop spaja mlade“, a gosti su poznati regionalni hip-hop izvođači muzike Kontra i Marčelo. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Pelješki most vitalni interes: Skupština RS-a podržala Dodikov veto

  Većinom glasova većom od potrebne dvotrećinske većine, Narodna skupština Republike Srpske (RS) potvrdila je izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republike Srpske (RS) Milorada Dodika po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, veoma štetan po vitalne interese RS-a.

  Taj zaključak je donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa „za“, članova Željke Komšića i Šefika Džaferovića, i s jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodik, koji je zatim pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a, prenosi Fena.

  Nakon što Dodikova izjava potvrđena sinoć u Narodnoj skupštini RS-a sa 60 glasova poslanika, zaključak Predsjedništva BiH neće imati učinka. Protiv Dodikove izjave bilo je šest poslanika, a suzdržano šest. Više ovdje.

  Skupština RS-a: Poslanik SDS-a tvrdi da je fizički napadnut na pauzi

  Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske Nebojša Vukanović rekao je da je na njega danas fizički nasrnuo šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa Perica Bundalo.

  Vukanović je rekao da ga je za vrijeme pauze u holu napao Bundalo, zavrnuvši mu ruku, prijeteći mu i psujući.

  To se desilo, dodaje, nakon što je Bundalo saopštio da će njegov klub, izuzev Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, podržati stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Pelješkom mostu. Više ovdje.

  Žestoka svađa u Skupštini RS-a: Verbalni duel Stanivukovića i Dodika

  Narodna skupština Republike Srpske raspravljala je o zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je povukao pitanje vitalnog interesa RS-a na Zaključak druge dvojice članova Predsjedništva o Pelješkom mostu.

  Međutim, rasprava se pretvorila u verbalni obračun između poslanika PDP-a Draška Stanivukovića, poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Više ovdje.

  Holandija djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana

  Vrhovni sud Holandije potvrdio je raniju odluku prema kojoj je ova država odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenose holandski mediji, čime je ova presuda najvišeg sudskog organa u državi postala pravosnažna.

  Vlada Holandije kasnije je saopćila kako prihvata odluku Vrhovnog suda Kraljevine Holandije da je ta država djelimično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka 1995. godine na području Općine Srebrenica.

  „Vlada prihvata odluku Vrhovnog suda. Država time prihvata odgovornost za štetu kako je odredio Vrhovni sud“, navodi se u saopćenju holandskog Ministarstva odbrane, prenosi agencija Reuters. Više ovdje.

  Razočarenje presudom holandskog suda: Ovo je cirkus

  Žrtve su razočarane današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji, imajući u vidu da je odgovornost Holandije u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgovornost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće, izjavio je nakon izricanja presude za agenciju Fena predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

  „Majke trenutno razgovaraju s advokatima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strazburu“, kazao je on.

  Naglasio je kako će se vjerovatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju kako je, kako je kazao, Holandija itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici. Više ovdje.

  Prijedor desetljećima traga za 500 nestalih civila

  U Prijedoru je 1990-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti, još uvijek se traga za blizu 500 njih.

  Ubijeni Prijedorčani ekshumirani su, prema podacima iz aprila ove godine, na 489 lokacija, koje su najvećim dijelom na području opštine Prijedor, prenosi Anadolija.

  Međutim, posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana ekshumirani su i na području deset susjednih općina, ali i u susjednim državama. Više ovdje.

  REGIJA

  Moguće slanje Frontexa na granicu Hrvatske i BiH

  Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar spomenuo je mogućnost slanja Frontexa na granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine radi suzbijanja ilegalnih imigracija, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije.

  Poklukar se, na marginama sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, sastao s italijanskim kolegom Matteom Salvinijem, s kojim je razgovarao o migracijama i stanju na Zapadnom Balkanu.

  “Ministri su se složili da problem nije granica Slovenije i Italije, nego vanjska granica EU-a, koju treba još bolje zaštititi”, piše u saopćenju. Više ovdje.

  Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio ostavku

  Premijer Kosova Ramush Haradinaj podnio je danas ostavku na funkciju šefa kosovske Vlade pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalnim sudom, prenose agencije.

  On je kazao kako nije optužen već kako je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog, navodi agencija Beta.

  „Poslije ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obavještavam“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini održanoj poslije sjednice Vlade Kosova. Više ovdje.

  SAD: Neka se dogovore lideri Kosova i Srbije

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je poslije razgovora sa visokim američkim zvaničnicima u Washingtonu da je pronalaženje mirnog i trajnog rješenja za kosovsko pitanje visoko na listi prioriteta spoljne politike SAD-a.

  “Imajući sve to u vidu, mi očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu, kako bi se izvršio dodatan pritisak da se ukinu takse i stvorili uslovi za nastavak dijaloga”, rekao je on za Tanjug.

  Šef srbijanske diplomatije, koji je učestvovao na Ministarskoj konferenciji o unapređenju vjerskih sloboda u Washingtonu, razgovarao je sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Johnom Boltonom, vršiocem dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD-a zaduženog za Evropu i Evroaziju Philipom Reekerom i senatorom Ronom Johnsonom. Više ovdje.

  Merkel: Tamni oblaci nad dijalogom Srbije i Kosova

  Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su se tamni oblaci nadvili nad dijalogom Srbije i Kosova, nakon što je Vlada Kosova uvela 100-odstotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

  Merkel je, u razgovoru sa dopisnicima u Berlinu, naglasila da Njemačka ima veliki interes za evropsku integraciju Srbije i Kosova, da se na tom putu napreduje, ali kako je podvukla, za to je potrebno obnoviti dijalog Beograda i Prištine. Više ovdje.

  Wolters nije s Vučićem razgovarao o hitnoj vezi s Kforom

  U razgovoru glavnokomandujućeg NATO-a i američkih snaga u Evropi Toda D. Woltersa i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije bilo riječi o uspostavljanju hitne veze sa Kforom, već o potrebama očuvanja i pospješivanja postojećih vidova komunikacija.

  “Aktuelni komandant Kfora [Lorenzo D’Addario] komunicira sa Vojskom Srbije i možda je to bilo pogrešno prevedeno. General Wolters se zahvalio svim liderima za podršku koju daju tom načinu komunikacije i istakao koliko je važno što komandant Kfora ima mogućnost direktne komunikacije sa svima u regionu kako bi bio održan mir. Da bude u mogućnosti da brzo stiša napetosti ili nasilne incidente”, rečeno je Glasu Amerike u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi – SACEUR. Više ovdje.

  SVIJET

  NYT: Rat u Jemenu je postao Bin Salmanova močvara

  Rat u Jemenu postao je močvara za saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana nakon povlačenja Ujedinjenih Arapskih Emirata iz područja u Jemenu, piše New York Times.

  List ističe da se Saudijci sada možda nadaju pomoći Sjedinjenih Američkih Država kako bi nadoknadili nedostatak.

  Istovremeno, pojedini diplomati smatraju da bi povlačenje moglo potaknuti Saudijce na pregovore s pobunjenim Husima. Više ovdje.

  Turski napad na kurdsku regiju u Iraku nakon ubistva diplomate

  Turska je u četvrtak pokrenula zračni napad na kurdsku regiju na sjeveru Iraka, kao odgovor na ubistvo turskog diplomate, izjavio je ministar odbrane Hulusi Akar.

  Zamjenik turskog konzula u iračkoj poluautonomnoj kurdskoj regiji upucan je u srijedu u lokalnoj prijestolnici Erbilu.

  Policijski izvori navode da je dvoje ljudi također ubijeno. Više ovdje.

  Ukrajina s proruskim separatistima razmjenjuje zatvorenike

  Ukrajina i Rusija dogovorile su se u vezi razmjene zatvorenika, koja će uključivati sveukupno 277 ljudi pritvorenih u sukobu u istočnoj Ukrajini, otkrio je visoki ukrajinski dužnosnik Roman Besmertnij.

  On je rekao kako Kijev očekuje razmjenu 208 ljudi koji služe zatvorsku kaznu u Ukrajini za 69 Ukrajinaca, prenosi Hina.

  Besmertnij predstavlja Ukrajinu u radnoj grupi za politička pitanja Trilateralne kontakt-grupe, tijela koje teži diplomatskom rješenju za sukob na istoku Ukrajine. Više ovdje.

  Evropski parlament traži nove sankcije za Venecuelu

  Evropski parlament je zatražio sankcije za veći broj osoba odgovornih za represiju u Venecueli i potvrdio svoju podršku opozicionom čelniku Juanu Guaidou.

  U neobavezujućem tekstu, za koji je glasalo 455 eurozastupnika (85 je bilo protiv i 105 suzdržano), poziva se “Evropsko vijeće da uvede nove sankcije pojedincima u državnom vrhu odgovornim za povredu ljudskih prava i za progon”, prenosi Hina.

  Tačnije, “vlasti Evropske unije trebaju ograničiti kretanje tih pojedinaca i članova njihovih porodica, zamrznuti njihovu imovinu i ukinuti im vize”, obrazlaže EP u saopćenju za medije. Više ovdje.

  U Njemačkoj 1,8 miliona osoba zatražilo zaštitu od progona

  Krajem prošle godine u Njemačkoj je boravilo 1,8 miliona osoba koje su u ovoj zemlji zatražile zaštitu od progona.

  “U Njemačkoj je 31. decembra 2018. godine boravilo 1,8 miliona osoba koje su ovdje zatražile zaštitu, što je za 101.000 osoba, ili oko šest posto, više nego 2017. godine”, saopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. Više ovdje.

  SPORT

  Sportske igre mladih BiH i ove godine u Brčkom

  Devete BH Telecom Sportske igre mladih i ove godine nastavljaju svoje putovanje kroz 38 bh. gradova i organiziraju najveću zabavu za djevojčice i dječake iz čitave Bosne i Hercegovine, navedeno je u današnjem dopisu za medije iz brčanskog Udruženja mladih „Sportrek“.

  Kao i svake godine do sada, i ove godine jedan od gradova domaćina je Brčko, a takmičenje u ovom gradu bit će održano u petak, 26. jula, u saradnji sa Sportrekom.

  Mali sportisti će se imati priliku takmičiti u nekoliko sportskih disciplina, a to su: fudbal, rukomet, odbojka (dvije starosne kategorije: 2004. godište i mlađi te 2008. godište i mlađi) i basket 3×3 (2003. godište i mlađi). Više ovdje.

  UEFA kaznila Nogometni savez BiH zbog ponašanja naših navijača u Italiji

  Nogometni savez Bosne i Hercegovine “lakši” je za 33.250 eura.

  Naime, UEFA je kaznila Nogometni savez Bosne i Hercegovine sa 33.250 eura zbog ispada tokom utakmice kvalifikacija za Euro 2020 Italija – BiH koja je odigrana 11. juna.

  Disciplinska komisija je odlučila da zbog upotrebe pirotehničkih sredstava od strane bh. navijača kazni NS BiH sa 30.250 eura, te još dodatnih 3.000 eura zbog ubacivanja predmeta u teren.

  Zrinjski rutinski i u revanšu nadigrao Akademiju Pandev, u drugom pretkolu protiv Utrechta

  Nogometaši Zrinjskog rutinski su se plasirali u drugo pretkolo Evropske lige.

  Plemići su u prvom susretu u Sjevernoj Makedoniji nadigrali Akademiju Pandev rezultatom 3:0, a jučer su u Mostaru slavili identičnim rezultatom i sa ukupnih 6:0 prošli dalje.

  U prvom poluvremenu nismo vidjeli veća uzbuđenja, a u nastavku susreta Mostarci su postigli tri pogotka. Više ovdje.

  Radnik nakon penala ispao od Spartaka iz Evropske lige

  Nogometaši Radnika su ispali od slovačkog Spartaka iz Evropske lige. Radnik je napravio senzaciju u prvom meču kada je u Banjoj Luci slavio rezultatom 2:0, no Spartak je u Trnavi slavio identičnim rezultatom i potom nakon boljeg izvođenja penala prošao dalje.

  Spartak je od prve minute susreta u Trnavi krenuo veoma ofanzivno i bosanskohercegovački predstavnik se konstantno branio. Više ovdje.

  Široki Brijeg ispao u prvom pretkolu Evropske lige, kazahstanski Kairat ide dalje

  Širokobriježani su zaustavljeni u prvom pretkolu Evropske lige od kazahstanskog Kairata. Kairat je na Pecari slavio rezultatom 2:1 i na taj način stekao veliku prednost, a jučer je u Almatyju slavio identičnim rezultatom i prošao dalje s ukupnih 4:2.

  Širokobriježani su poveli u 89. minuti kada je Dražen Bagarić pogodio iz penala, a potom je Kairat u sudijskoj nadoknadi preokrenuo rezultat i slavio. U 90+2. minuti Ramazan Orazov je pogodio za 1:1, a samo minutu kasnije Islambek Kuat je postavio konačnih 2:1. Više ovdje.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty one + = fifty nine