More

  Granične policije Bosne i Hercegovine i Crne Gore počele sa izdavanjem jednokratnih propusnica, šta to znači?

  - Advertisement -

  Granične policije Crne Gore i Bosne i Hercegovine počele su sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice u režimu pograničnog saobraćaja, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore. 

  Iz MUP-a su podsjetili da su izmjene i dopune Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj, potpisan 20. maja 2021. godine u Podgorici, a da je taj dokument stupio na snagu 11. novembra prošle godine.

  • Nakon usaglašavanja termina početka sprovođenja tog Sporazuma sa Ministarstvom sigurnosti BiH,, otpočeto je sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice, u režimu pograničnog saobraćaja, od 1. augusta – kazali su iz MUP-a.

  Oni su pojasnili da je pogranična propusnica isprava koja služi stanovništvu koje živi u pograničnom području obje države da omogući lakše prelaženje zajedničke državne granice, na graničnim prijelazima za pogranični i međunarodni saobraćaj.

  • Kao i za prelazak državne granice na prelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu – kazali su iz MUP-a.

  Iz tog resora su objasnili da je Sporazumom utvrđeno 18 mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prijelaza, u cilju jednostavnijeg rješavanja svakodnevnih životnih potreba i boravka u pograničnom području Crne Gore, odnosno BiH.

  Oni su naveli da stanovnici iz crnogorskog pograničnog područja, u općinama Herceg Novi, Nikšić, Plužine i Pljevlja, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od 10 kilometara, i saglasno Sporazumu ispunjavaju propisane uvjete za izdavanje pogranične propusnice za boravak u pograničnom području BiH, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije BiH u Trebinju i Foči.

  Kako su iz MUP-a dodali, zahtjevi se podnose svakog radnog dana od devet do 17 sati, sa potrebnom dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

  Stanovnici iz pograničnog područja BiH, u općinama Trebinje, Foča, Gacko, Bileća i Čajniče, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od 10 kilometara i koji ispunjavaju propisane uvjete, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije u Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima, radnim danima od sedam do 15 sati, sa dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

  • Izuzetno, pogranična propusnica može se izdati i državljanima Crne Gore i BiH koji imaju prebivalište van pograničnog područja, kada postoji opravdana potreba za obavljanjem aktivnosti na pograničnom području druge strane potpisnice, o čemu se prilažu dokazi, u smislu ekonomske, socijalne, kulturne, porodične i druge povezanosti – navodi se u saopćenju.
  • Otisak.ba
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy nine − = 76