More

  Granična policija BiH: U 2017. evidentirano 753 ilegalnih migranata, u januaru ove godine čak 458

  U BiH je 2017. godine otkriveno više od 750 ilegalnih migranata, što je značajno više u odnosu na godinu ranije kada je taj broj iznosio oko 130.

  - Advertisement -

  U Bosni i Hercegovini je 2017. godine otkriveno više od 750 ilegalnih migranata, što je značajno više u odnosu na godinu ranije kada je taj broj iznosio oko 130. Istovremeno, u prvih mjesec dana 2018. godine otkriveno je više od 450 ilegalnih migranata, saopštila je danas u Sarajevu Granična policija (GP) BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Kada je riječ o migrantskoj krizi, BiH je u dobroj mjeri bila zaobiđena u posljednjih nekoliko godina. Ono što je sada evidentno je da već u 2016. godini imamo zabilježeno oko stotinu i nešto ilegalnih migranata. Prošle godine ta brojka se povećala na 753. To znači rapidan porast – da bi već sada u ovih mjesec dana imali brojku od nekih 458 ilegalnih migranata. Ako nastavi ovakav trend, odnosno tendencija porasta, već u prva dva mjeseca ove godine mogli bismo doseći brojku iz 2017. godine što je značajan problem za nas kao policijsku agenciju”, izjavio je Zoran Galić, direktor GP BiH.

  U najvećem broju otkriveni su državljani Pakistana, Alžira, Afganistana, Turske, Libije, Sirije, Maroka, Irana te Albanije i Kosova.

  Na pitanje da li BiH ima kapaciteta da se nosi sa dvostruko većim prilivom migranata, Galić je kazao da će GP BiH u određenoj mjeri moći odgovoriti na pomenute izazove, međutim ukoliko dođe do značajnog porasta ilegalnih prelazaka granice, policija će morati uključiti i druge segmente društva kako bi se problem prevladao na adekvatan način.

  Istakao je da je najveći priliv ilegalnih migranata zabilježen na graničnim linijama na području Trebinja, odnosno na jugoistoku zemlje te na sjeveroistoku – područje Zvornika.

  Sažetak izvještaja o radu Granične policije BiH za 2017, novinarima u Sarajevu predstavio je Almir Bašić, načelnik Ureda za strateško planiranje i EU integracije GP BiH.

  Kako je kazao, granicu Bosne i Hercegovine u 2017. godini prešlo je 48.846.832 osoba, što je u odnosu na 2016. povećanje od 5,53 posto. Prilikom tih relazaka evidentirano je 3.756 prelazaka lica koja su evidentirana u bazi potraga.

  Po osnovu raspisa i potraga identifikovano je ukupno 547 lica, a tom prilikom slobode je lišeno 118 lica za kojima je bila i dalje aktivna potraga.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = forty