More

  Gran pri Susreta za najbolju predstavu dodijeljen predstavi „Schindlerov lift“ Kamernog teatra 55 Sarajevo (VIDEO)

  [SAOPŠTENJE] Gran pri 38. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčko distriktu BiH za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta većinom glasova stručnog žirija dodijeljeni su predstavi „Schindlerov lift“ Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Kamernog teatra 55 Sarajevo. Potvrdio je to direktor Susreta Jakov Amidžić na današnjoj konferenciji, pojašnjavajući da je stručni žiri na početku festivala radio u sastavu Branislav Lečić (glumac i profesor iz Beograda), Robert Raponja (redatelj i profesor iz Osijeka) i Almir Imširević (dramski pisac iz Sarajeva), ali da je nakon četvrte festivalske večeri Imširević istupio iz žirija, te je, prema ugovornoj obavezi, stručni žiri mogao raditi većinom glasova i donio sljedeću Odluku:

  1. Nagrade pozorištima iz BiH
  • Nagrada za najbolju mladu glumicu, većinom glasova, dodjeljuje se svim djevojčicama: Lana Zeničanin, Tijana Zeherović iz predstave Schindlerov lift za ulogu djevojčica u predstavi ” Schinndlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.
  • Nagrada za najboljeg mladog glumca, većinom glasova, dodjeljuje se svim dječacima: Dino Hamidović, Sin Kurt i Isa Seksan za ulogu Dječaka u predstavi “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.
  • Nagrada za muziku, većinom glasova, dodjeljuje se Ireni Popović za predstavu “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.
  • Nagrada za kostim, većinom glasova, dodjeljuje se Ivani Ristić za predstavu “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.
  • Nagrada za scenografiju, većinom glasova, dodjeljuje se Adisi Vatreš Selimović za predstavu “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.
  • Nagrada za najbolju žensku ulogu, većinom glasova, dodjeljuje se Maji Izetbegović za ulogu u predstavi “Schindlerov lift”  u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu, većinom glasova, dodjeljuje se Željku Erkić za ulogu Hasana u predstavi “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.
  • Nagrada za najbolju režiju, većinom glasova dodjeljuje se Kokanu Mladenoviću za predstavu “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.
  • Nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, Statua Zlatno pero, nije dodjeljena nagrada.
  • Nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, većinom glasova, dodjeljuje se predstavi “To nikada nigdje nije bilo” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.
  1. II. Gran pri nagrade (Nagrade za sve učesnike)
  • Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu, većinom glasova, dodjeljuje se Anji Šovagović Despot za ulogu Jakovica-Jako u predstavi “Usidrene” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gradsko kazalište Gavela i HNK Zadar.
  • Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu, većinom glasova, dodjeljuje se Slavenu Vidak  za ulogu Tvrtko u predstavi „To nikada nigdje nije bilo“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.
  • Gran pri susreta za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta” dodjeljuje se predstavi “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

  S obzirom da na brčanskim susretanjima tradicionalno i žiri publike ocjenjuje aktere predstave, ovo je je njihova odluka: 

  • Nagrada za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Snežani Vidović za ulogu Bademe Pegaz u predstavi “Sedam strahova”, autora Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica .
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Admiru Glamočaku za ulogu u predstavi “Schinlerov lift”, autora Darka Cvijetića u produkciji Kamernog teatra 55.
  • Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pozorišta/kazališta iz BiH, jednoglasno, dodjeljuje se predstavi “Derviš i smrt” autora Meše Selimovića i reditelja Dejana Projkovskog u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

  U okviru natjecateljskog dijela programa učestvovalo je sedam predstava, dok predstava „Zelena čoja Montenegra“ nije mogla biti odigrana zbog bolesti glumaca.

  Nakon objave odluka oba žirija, Amidžić se oglasio i povodom aktualne situacije u vezi sa onim članovima ansambala i teatarskih kuća, koji su bili izričiti u stavu da ne žele učestvovati u procesu žiriranja zbog Branislava Lečića.

  „Kako trenutno imamo dio učesnika koji žele prihvatiti festivalske nagrade, a dio onih koji ne žele, iz odluka žirija će biti podaci frestivala samo za one koji prihvataju te nagrade. Svima sa spiska ćemo poslati upit i kad nam odgovore izaći ćemo s tim podacima u javnost“, rekao je Amidžić, te dodao da će o tome više informacija imati ubrzo jer se sredstva iz proračuna Distrikta, namijenjena za ovaj vrijedan nagradni fond, moraju utrošiti do kraja godine.

  Ovom prigodom Amdižić se zahvalio učesnicima i kazališnim kućama koji su bili dio teatarske priče u Brčkom.

  Večeras je u revijalnom dijelu programa koncert Radeta Šerbedžije, koji se izvodi u 19:30 sati na pozornici Doma kulture.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI