Gran pri Susreta pozorišta u Brčkom predstavi „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“

Direktor Susreta Jakov Amidžić istakao je da je od regionalizacije Susreta pozorišta u Brčkom ovo prvi put da će jedna predstava iz Bosne i Hercegovine dobiti Gran pri, kao i da će glumici iz ove zemlje pripasti Gran Pri za najbolju žensku ulogu.

Foto: Otisak.ba

Novinar i fotoreporter: Adis Mujdanović

Gran pri (Grand Prix) i Statua 35. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će se predstavi „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Tu odluku na današnjoj konferenciji za medije u brčanskom Domu kulture saopćio je redovni profesor glume sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Senad Bašić, član Stručnoj žirija Susreta u kojem su bili i diplomirana glumica iz Beograda Danica Maksimović te glumac iz Zagreba Ivo Gregurević.

Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu dodijelit će se Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi „Ravna ploča“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a za najbolju mušku ulogu Andriji Kuzmanoviću za ulogu pripovjedača u predstavi „Osama – kasaba u Njujorku“ u produkciji „Zvezdara teatra“.

Nagrade pozorištima u Bosni i Hercegovini

U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, Stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Natašu Perić za ulogu Dragane Matić u predstavi „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, dok će nagrada za najboljeg mladog glumca biti dodijeljena Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gavre u predstavi „Ravna ploča“.

Nagrada za muziku pripast će Denisu Hadžiću za predstavu „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“, a Jelena Vidović će biti nagrađena za kostim u predstavi „Naši dani“.

Nagrada za scenografiju dodijelit će se Hariju Ejuboviću za predstavu „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“.

Gordana Boban je i u kategoriji pozorišta iz Bosne i Hercegovine proglašena najboljom ženskom glumicom, dok će nagrada za najboljeg muškog glumca pripasti Ljubiši Savanoviću za ulogu Drage Ćuka u predstavi „Naši dani“.

Nagrada za najbolju režiju dodijelit će se Goranu Damjancu za predstavu „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“, a za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog savremenog pisca Statua „Zlatno pero“ pripada Željku Stjepanoviću za predstavu “Naši dani“.

Nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua Vijećnice i grada Brčkog“ dodijelit će se predstavi „Naši dani“.

Prema odluci Žirija publike, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripada predstavi „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“.

Nagrada za najbolju žensku glumicu dodijelit će se Miljki Brđanin za ulogu Koviljke u predstavi „Naši dani“, a za najboljeg muškog glumca Draženu Pavloviću za ulogu Budaline Taleta u predstavi „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“.

Gran pri prvi put predstavi i glumici iz Bosne i Hercegovine

Direktor Susreta Jakov Amidžić istakao je da je od regionalizacije Susreta pozorišta u Brčkom ovo prvi put da će jedna predstava iz Bosne i Hercegovine dobiti Gran pri, kao i da će glumici iz ove zemlje pripasti Gran Pri za najbolju žensku ulogu.

„Mi smo prije svega vođeni bili srcem. I naravno, kako stvari sa scene komuniciraju sa publikom, jer bez publike zapravo i nema pozorišta“, naglasio je Bašić.

Selektor Susreta Željko Mitrović izjavio je da je zadovoljan izvođenjem predstava koje je birao za ovogodišnji festival u Brčkom.

„To je praktično presek stanja u regionu. To su, po mojim estetskim kriterijumima, predstave koje su najinteresantnije u ovom trenutku u našem okruženju“, istakao je on.

Na Susretima pozorišta u Brčkom, koji su počeli 15. novembra, nastupilo je osam glumačkih ansambala iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Susreti se završavaju večerašnjom dodjelom nagrada najboljim predstavama i pojedincima u navedenim kategorijama, koja će uslijediti nakon koncerta Jovana Kolundžije sa pratnjom (Dom kulture, 19:30 sati).

Foto: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

36 − = thirty three