More

  Grafiti na mostu: Poziv na ubistvo Bošnjaka! /FOTO

  - Advertisement -

  Na mostu Franje Tuđmana u Čapljini u petak su se pojavili grafiti s ustaškim simbolima i pozivima na nasilje i ubistva Bošnjaka koje se pogrdno naziva balijama. Nakon dojave nadležnim službama grafiti su prefarbani po odluci Gradske uprave Čapljina.

  Slučaj je prijavljen policiji koja je uradila uviđaj, te poduzela zakonom sve previđene radnje kako bi slučaj rasvijetlila, a osude na pojavu grafita s prijetećim sadržajem stižu sa svih strana.

  Incident na jugu naše zemlje, oštro je osudilo Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, pozivajući nadležna tijela da istraže i oštro kazne počinioce.

  “Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba. Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama. Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojedincu ili skupini, ili o namjerno podmetnutim grafitima, koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa, ili gnjusnom činu individual(a)ca“, naveli su iz HNS-a.

  Grafiti na mostu Franje Tuđmana (Foto: Bljesak.info)

  Uz oštru osudu iz Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije HNK podsjećaju da je ovo jedan u nizu nacionalističkih ispada koji se desio u Čapljini, kojim se najprimitivnije vrijeđaju Bošnjaci s tog područja.

  Zbog novog zabilježenog slučaja vrijeđanja Bošnjaka u Čapljini, SDA traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva HNK da otkriju i kazne počinioce ovog sramnog nedjela, te upućuje otvoreno pismo, predstavnicima lokalne zajednice u Čapljini, te predstavnicima međunarodne zajednice da zaustave uvrede upućene prema Bošnjacima, koji se, kako ističu, kontinuirano i nekažnjivo dešavaju na području Grada Čapljina.

  “Bošnjaci u južnom dijelu Hercegovine, godinama su izloženi različitim oblicima pritisaka, sistematski im se ugrožavaju ljudska prava i osnovne slobode neophodne za život, samo i isključivo zbog nacionalne i vjerske pripadnosti”, navode iz KO SDA.

  Ističu da su pored verbalnih i fizičkih napada, “Bošnjaci Čapljine podvrgnuti i administrativnoj diskriminaciji u javnom sektoru, jer im se uskraćuje pravo na zapošljavanje u javnom sektoru i sprječava ostvareno političko pravo da budu birani u tijelima grada u kojem žive”.

  “Čapljina je jedna od rijetkih sredina koja iz svog budžeta ne izdvaja sredstva za rad i egzistenciju Islamske zajednice u tom prostoru, niti na bilo koji način podržava rada udruženja sa predznakom Bošnjaka. Takve negativno djelovanje predstavnike lokalne zajednice u Čapljini treba se zaustaviti i otkloniti jer evidentno reproducira radikalnu retoriku, napade, uvrede i diskriminaciju Bošnjaka koji tu žive”, navode iz KO SDA.

  Poručuju da, “svaka institucija BiH, uključujući njene lokalne zajednice ukoliko istinski žele ispunjavati uvjete previđene kandidatskim statusom za članstvo u Evropskoj uniji, mora krenuti od osiguranja i poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda na lokalnom nivou”.

  Poručuju da će SDA HNK iskoristiti sve pravne i političke resurse kako bi zaštitila Bošnjake u Čapljini i da to isto traže i od ostalih političkih subjekata, međunarodnih predstavnika i ambasada. “Jednaka prava svih naroda u Bosni Hercegovini moraju biti zastupljena na cijeloj teritoriji države i na svim njenim nivoima”, zaključili su iz SDA HNK.

  Klix.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × eight = 8