Gradonačelniku Brčkog upućen zahtjev za jednokratnu pomoć: Prvo nema, a onda ima para

  Indira Ibrahimbašić nedavno je uputila gradonačelniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniši Miliću zahtjev za odobravanje jednokratne novčane pomoći u svrhu liječenja njenog sina Muhidina – Mikija, za kojeg je početkom decembra prošle godine pokrenuta humanitarna akcija.

  Foto: Arhiv

  Novinar: Adis Mujdanović

  Indira Ibrahimbašić nedavno je uputila gradonačelniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniši Miliću zahtjev za odobravanje jednokratne novčane pomoći u svrhu liječenja njenog sina Muhidina – Mikija, za kojeg je početkom decembra prošle godine pokrenuta humanitarna akcija, ali je dobila odbijenicu.

  „Fino sam mu poslala poruku (Facebook), zahvalila se na odbijenici, te je samo pročitao i nije ništa odgovorio. Ja vas molim da date u javnost kako nemaju novca za jednokratnu pomoć za liječenje djece, a za povećanje svojih plata će imati“, navela je ona u izjavi za Otisak.ba.

  Otisak je upitao Gradonačelnika zašto je u konkretnom slučaju Ibrahimbašić dobila odbijenicu, na šta je on odgovorio da je „mnogo onih kojima je, na žalost, pomoć potrebna, i time se bave nadležna odjeljenja u Vladi, u prvom redu Odjeljenje za zdravstvo“.

  Pomoć će ipak biti odobrena

  „Ako ste mislili na jednokratnu pomoć koju izuzetno može odobriti gradonačelnik, onda moram reći da se takođe radi o nedovoljnim sredstvima u odnosu na broj zahtjeva onih koji traže takvu pomoć. Mnogo je onih koji su iz tog razloga vjerovatno dobili odbijenice. Međutim, pošto je na snagu stupila Odluka o privremenom finansiranju koja omogućava novi, manji iznos sredstava za grantove, ja sam u konkretnom slučaju uputio gospođu da obnovi zahtjev“, kazao je Milić.

  Ibrahimbašić je Otisku potvrdila da joj se Gradonačelnik u međuvremenu javio i da je rekao da ponovo preda zahtjev, „jer tad nisu imali pare, a sad imaju“.

  Nezadovoljstvo načinom raspodjele

  Nezadovoljstvo načinom raspodjele budžetskog novca udruženjima koja se bave humanitarnim radom Otisku je iskazao Selim Hibeljić, predsjednik Udruženja „Halali prijatelju moj“.

  On je naveo da je ova organizacija prošle godine poslala Gradonačelniku zahtjev za pomoć, te da su prije nekoliko dana dobili odbijenicu s obrazloženjem da nema para, a da se nekim drugim organizacijama odobrava novčana pomoć.

  „Zašto i naše udruženje već drugi put dobija odbijenicu kad smo najjači sa radom? Ipak smo mi tri kuće napravili i pet obnovili, ne gledajući na vjeru“, požalio se on.

  Lična procjena

  Na pitanje novinara Otiska o kriterijima za dobijanje jednokratne novčane pomoći, gradonačelnik Milić je odgovorio da se ona dodjeljuje po istim kriterijima po kojima takvu pomoć dodjeljuju predsjednik Skupštine i Skupština.

  Novinar je upitao da li kriteriji uopće postoje ili je to samo stvar lične procjene, na šta je Milić odgovorio kontra pitanjem:

  „Po kom vi kriteriju objavljujete? To je otprilike vaša lična procjena?“

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty seven − = sixty four