More

  Gradonačelnik: Sredstva brčanskom Udruženju porodica nestalih Bošnjaka u budžetu za 2018.

  Kako nije u zakonom predviđenom roku opravdalo sredstva ovo udruženje, kao još nekolicina koja se našla u sličnim problemima, budžetom za 2017. godinu nije dobilo sredstva za redovan rad.

  - Advertisement -

  Kako bi javnost upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju, članovi Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta održali su danas konferenciju za medije, naglasivši da, ako problemi ne budu riješeni, oni nemaju drugog rješenja do zatvoriti ovo udruženje.

  Budžetom za 2016. godinu Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta dobilo je 30.000 [konvertibilnih] maraka za redovan rad Udruženja, a 50.000 maraka kapitalnog budžeta za uređenje Memorijalnog centra.

  Iz ovog udruženja ističu da su, obzirom da je budžet kasno usvojen, a nakon toga su uslijedile višemjesečne aktivnosti na potpisivanju ugovora, kasno krenuli u proces realizacije kapitalnog projekta koji je pratio niz administrativnih prepreka, te su bili u nemogućnosti opravdati sredstva u zakonom predviđenom roku.

  “Morali smo da ispoštujemo sve zakonske klauzule i mi smo to poštovali ali nismo mogli da dostignemo. Tražili su građevinsku dozvolu na tom zemljištu i ona je stigla 29.06. – dakle dan prije isteka roka za pravdanje sredstava. Zakon nas je uslovio da moramo raspisati tender i tendersku proceduru. Mi smo to sve uradili, zbog toga smo kasnili sa pravdanjem tri mjeseca ali smo u cijelosti opravdali sredstva po izvođenju radova”, rekao je Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Bez sredstava za redovan rad

  Kako nije u zakonom predviđenom roku opravdalo sredstva ovo udruženje, kao još nekolicina koja se našla u sličnim problemima, budžetom za 2017. godinu nije dobilo sredstva za redovan rad.

  Zbog toga sada imaju probleme, jer redovne obaveze planirale godišnjim programom rada i djelovanja ne mogu izvršiti, a obaveze koje prispijevaju svaki mjesec već su im stvorile dug od, kako kažu, oko 20.000 maraka, a to stvara problem u funkcionisanju Udruženja.

  “Mi ćemo funkcionisati još do kraja ove godine, poslije imamo problem jer moramo izaći iz ovih prostorija zbog neplaćanja najma. Mi ćemo pozvati porodice da sada potraže odgovor kod Vlade, neka oni sada prolaze njihove nepronađene. Radićemo na organizaciji izlaska na ulice. Da li ćemo time nešto dobiti sada ne znam ali znam da je Vlada htjela da nam pomogne mogla je to uraditi”, rekao je Ahmetović.

  Gradonačelnik: Bit će nadoknađeno

  Kako bismo saznali da li Vlada želi pomoći u rješenju ovog problema kontaktirali smo i brčanskog gradonačelnika.

  Pojasnio nam je da je Zakon o izvršenju budžeta propisao rok za pravdanje sredstava i on je isti za sve.

  Kaže da se u međuvremenu pokušavalo pronaći rješenje.

  “Sjedili smo, razgovarali, angažovali čak i Pravobranilaštvo Distrikta da nam pomogne u izmjeni tog zakonskog rješenja koje bi omogućilo da tom i drugim udruženjima, a ima ih blizu 30-ak koji su ostali uskraćeni za te grantove, izađemo u susret. Nažalost, analize i ocjene onih koji su zaduženi da vode računa o imovinsko-pravnim interesima Distrikta Brčko su bile mišljenja da se u ovom trenutku ne može ništa uraditi po tom pitanju”. rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

  Međutim, to ne znači da će ova udruženja biti prepuštena na milost i nemilost.

  Gradonačelnik tvrdi da će u budžetu za 2018. godinu njima biti obezbijeđeno ono što im je pripadalo u 2017. ali i redovno za 2018. godinu.

  “Ta sredstva koja su konkretno ovom udruženju bila planirana u budžetu za 2017. godinu će se isplatiti u budžetu za 2018. godinu, zajedno sa onim sredstvima koja im pripadaju po osnovu redovnog rada ili nekih drugih zahtjeva. Dakle, oni neće biti uskraćeni za svoja sredstva samo što će ih dobiti u budžetu za 2018. godinu. Meni je žao što je do ovoga došlo i nadam se da nećemo imati takve posljedice koje su bile najavljene danas na press konferenciji”, rekao je Milić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 1 = one