More

  Gradonačelnik otvorio izložbu slika sa kolonije „Naiva na Savi“

  „Drago mi je da sam bio u prilici da otvorim, po mnogo čemu jedinstvenu, izložbu radova naivnih umjetnika koja predstavlja spoj najvažnijih škola naivnog slikarstva u bivšoj Jugoslaviji, škole iz Hrvatske i iz Srbije, a to je ono po čemu je Distrikt svakako prepoznatljiv“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u prostorijama Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB) prilikom otvaranje izložbe slika nastalih na likovnoj koloniji „Naiva na Savi“.

  On je izrazio nadu da je ovo najava povratka kulture na javnu scenu Brčko distrikta BiH, nakon mjeseci koji su iza nas u kojima smo imali vanredne okolnosti i da će izložba kao i sama kolonija, koja je već postala prepoznatljiva, trajati dugi niz godina. 

  Predsjednik ULJUB-a Mladen Filipović rekao je da su radovi koji su izloženi nastali na likovnoj koloniji zadnjih pet godina čime je slikama svjetski poznatih umjetnika značajno obogaćen fundus kako ULJUB-a tako i brčanske Umjetničke galerije, kojoj je nedavno poklonjeno 15 slika.

  Prilikom otvaranja izložbe prisutnima se obratila i akademski slikar i član ULJUB-a Almedina Cifrić, a otvaranju izložbe prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić.

  Naiva je umjetnost koja je zvanično utemeljena u Evropi krajem 19. vijeka, a na našim prostorima početkom 20. vijeka.

  Protezala se čak od stvaranja svijeta kada je čovjek nastojao vizuelno izraziti svoje težnje, sjećanja, snove, mitove i bajke pa sve do danas.  

  Dvije svjetski poznate škole naivnog slikarstva Hlebine (Hrvatska) i Kovačica (Srbija) našle su spoj u Brčkom stvarajući prikaze lokalnih prostora, zavičaja, običaja i topline imaginarnog, ali likovno realnog svijeta.

  Izloženi su radovi sljedećih umjetnika: Rozalija Markov, Štefan Varga, Jan Glozik, Mladen Filipović, Đorđe Georgijev, Zlatko Kolarek, Josip Gregurić i Stjepan Pongrac.

  Autor: Vlada Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci