Gradonačelnik Kadrić sastao se sa ministrom za boračka pitanja Federacije BiH

Mirza Terzo, v. d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH (FBiH) boravio je danas u službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću, saopšteno je iz brčanske Vlade.

Tema sastanka, kojem su prisustvovali i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović kao i borački savezi Federacije i boračka udruženja iz Distrikta, bila je poboljšanje statusa demobilisanih boraca pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH), odnosno izjednačavanje prava ove populacije na području cijele Bosne i Hercegovine.

„Nezaobilazna tema je danas bila poboljšanje statusa boračke populacije, posebno onih sa područja Brčko distrikta BiH. Ovo je druga posjeta nadležnog ministarstva i potvrda da zajednički intenzivno radimo na rješavanju problema koje postoje u ovoj oblasti. Iskreno se zahvaljujem i predstavnicima Tuzlanskog kantona kao i federalnom ministru na angažmanu. Siguran sam da će se ova aktivnost završiti na dobrobit naših građana“, rekao je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

V. d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Mirza Terzo istakao je da je cilj sastanka bio upoznavanje predstavnika brčanskih vlasti sa aktivnostima na izmjenama zakona koji tretiraju boračku populaciju.

„Ono što je važno za Brčko distrikt jeste da su u izmjenama Zakona o demobilisanim borcima, kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi, obuhvaćeni svi borci koji imaju boravak na području Brčko distrikta, njih oko 700. Dogovorili smo da ta prava ostvare i supruge demobilisanih boraca koje nemaju druga primanja. Pored Distrikta biće obuhvaćene i sve supruge demobilisanih boraca u Federaciji, preko 57 godina, kao i sa područja Republike Srpske“, istakao je Terzo.

Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona naglasio je da borci sa područja Brčkog i Tuzle dijele zajedničke probleme te da se nada da će izmjenama i dopunama pomenutog zakona biti, kako je naveo, riješena nepravda kako bi borci iz Brčkog bili tretirani kao i borci na području FBiH.