More

  Gradonačelnik izmjenom Zakona protiv političkih obračuna

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta BiH okončala je danas 12. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH.

  Usvojenim Smjernicama će se promijeniti definicija akreditacije, propisati na osnovu čega se akreditira visokoškolska ustanova i definisati institucionalnu i programsku akreditaciju, propisati postupak provođenja i dodjele akreditacije i utvrditi da se ista reguliše pravilnikom te otkloniti određene pravne praznine i nejasnoće u tekstu osnovnog Zakona, kao i propisati postupak provođenja upravnog i inspekcijskog nadzora nad primjenom Zakona.

  Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović rekao je da će na ovaj način u Brčko distriktu BiH biti omogućeno primjenjivanje pravilnika o akreditaciji visokoškolskih ustanova na sličan način kao što je to slučaj u entitetima.

  „To u praksi znači da će studentima u Brčkom biti omogućeno isto što i studentima u Bijeljini, Tuzli, Sarajevu ili Banjoj Luci, a tržište rada će prepoznati kvalitet svršenih studenata”, istakao je Osmanović.

  Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za nostrifikaciju i ekvivalenciju inostranih školskih svjedočanstava za učestvovanje u radu van radnog vremena.

  Članovi Vlade Brčko distrikta BiH, na prijedlog Direkcije za finansije, usvojili su Zaključak o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade za rad Komisije za utvrđivanje iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina.

  Usvojen je i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za člana implementacionog tima za projekat „Unapređenje procesa analize potreba i evaluacije efekta obuke” u sklopu implementacije revidiranog Akcionog plana 1 strategije reforme javne uprave BiH – reformska oblast upravljanje ljudskim potencijalima.

  Članovi Vlade usvojili su Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za potpisivanje Sporazuma s Ministarstvom poljoprivrede JAHAD Islamske Republike Iran u oblasti poljoprivrede.

  Primljen je k znanju Izvještaj o rješavanju upravnih predmeta za 2016. godinu te Izvještaj o radu članova Upravnog odbora u JP „Radio Brčko” d.o.o. Brčko distrikta BiH iz reda državnih službenika.

  Članovi Vlade započeli su 13. redovnu sjednicu na kojoj je odobren Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o papirima od vrijednosti.

  Usvojene su i Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama Zakona o Vladi Brčko distrikta BiH.

  Riječ je o izmjeni odredbi člana 29. spomenutog Zakona, koji je trenutno propisan samo propisom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, jer zakonima na državnom i entitetskom nivou nije propisano da nosioci izvršnih funkcija u slučaju potvrđivanja optužnica ili vođenja krivičnog postupka za bilo koje krivično djelo ne mogu vršiti svoje funkcije.

  Smjernicama za izradu nacrta Zakona o izmjenama Zakona o Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će se odrediti da gradonačelnik ili članovi Vlade ne mogu preuzeti dužnosti i ne mogu vršiti svoju funkciju:

  – ukoliko se protiv njih vodi krivični postupak zbog krivičnog djela u kojem je izrečena sudska mjera zabrane koja onemogućava ili ograničava vršenje službene dužnosti,

  – ukoliko je izrečen pritvor koji traje duže od 30 dana,

  – ukoliko je protiv njih u krivičnom postupku donesena pravosnažna sudska presuda kojom se oglašavaju krivim.

  Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, istakao je da je, osim usklađivanja s entitetskim zakonima, riječ i o usklađivanju s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava koja propisuje da će se svako ko je optužen za krivično djelo smatrati nevinim dok se njegova krivica ne dokaže u skladu sa zakonom.

  „Radi se o tome da je postojanje odredbe koja je na neki način stvarala pretpostavku krivice za članove Vlade bila efikasan mehanizam za politički obračun s članovima Vlade, ne samo u ovom, nego i u niz prethodnih mandata. Ishodi krivičnih postupaka koji su kasnije vođeni proizveli su ogromnu materijalnu štetu po budžet Brčko distrikta BiH, ali i uništili karijere. Nadam se da će spomenute izmjene Zakona u daljnjoj proceduri dobiti potrebnu većinu”, zaključio je gradonačelnik Milić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + = ten