More

  Građani najviše vjeruju vjerskim institucijama, nevladinom sektoru, potom medijima

  - Advertisement -

  Povodom 3. svibnja, Međunarodnog dana slobode medija, članovi Kluba novinara Bosanska Posavina danas su u svojim prostorijama održali debatu o temi “Slobode medija na području BiH”, na osnovu empirijskog istraživanja “Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode” Udruge BH novinara i Fondacije Friedrich Ebert u BiH.

  Na osnovu anketnog istraživanja, rezultati pokazuju da građani Bosne i Hercegovine najviše vjeruju vjerskim institucijama, nevladinim udrugama, a potom medijima. Najmanje povjerenja imaju u političke stranke i političare. Mario Ivkić, član Upravnog odbora Udruge BH novinara i urednik Radija Brčko iznosi detalje o sprovedenim i, nažalost, zabrinjavajućim rezultima, po kojima dio ispitanika ove godine smatra opravdanim neku vrstu napada na novinare – u FBiH njih četiri posto je takvog mišljenja, dok u RS-u čak dvadesetsedam posto.

  “Poražavajuća je činjenica da građani u BiH najviše vjeruju vjerskim institucijama i nevladinim organizacijama, nego medijima. Stoga i ne čudi podatak koji je tijekom debate najviše privukao pažnju kolegama, a to je da je značajan broj građana u anketi bio suglasan s tim da je novinare potrebno zlostavljati. Jedan od zaključaka do kojeg smo došli je taj da će sami mediji morati poraditi na ostvarivanju svojih prava, i što je najbitnije, svog ugleda”, ističe Ivkić.

  Predsjednik Kluba novinara Bosanska Posavina Admir Kadrić kazao je da status novinara u bh. društvu generalno nije dobar.

  “Novinari ipak nemaju slobodu u medijskom izvještavanju. Sve više ovise o politici i uredničkim stavovima, a što je jako bitno, građani sve više prepoznaju utjecaj biznismena na rad medija”, rekao je Kadrić, naglašavajući da se ovakvo stanje može popraviti apsolutnom primjenom zakonske regulative, te zajedničkim novinarskim snagama u borbi protiv autocenzure.

  Prema istraživanju BH novinara, zabilježen je blagi pad percepcije ispitanika da su teme o kojima naši novinari izvještavaju loše odabrane, kao i to da građani uglavnom naglašavaju ekonomske i zdravstvene teme, koje bi novinari trebali više obrađivati. Većina ispitanika smatra da je u medijima previše negativnih informacija i pesimizma.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 + two =