Građani – korupcija

Foto-ilustracija

Korupcija u Bosni i Hercegovini ima svoje duboke političke i istorijske korijene.

Prijašnji režimi nisu obraćali pažnju na taj problem, nego su i oni sami postajali dio problema.  

Da bi došli na vlast ili se pak održali na vlasti, na taj način su kupovali lojalnost biračkoga tijela.

Korupcija, mito i nepotizam su postali sastavni dio kulture Bosne i Hercegovine, posebno kada su u pitanju javna uprava, obrazovanje ili zdravstvo.

BiH se obavezala raznim međunarodnim ugovorima, donošenjem spleta zakona, odluka i pravilnika za borbu protiv korupcije, ali i pored svega toga efekt suzbijanja mita, korupcije i nepotizma je bio veoma mali.

Do sada nema zakona, a ni drugih uredbi koji bi uveli nultu toleranciju na korupciju.

Neki građani koriste mito kako bi izigrali propise i tako za sebe osigurali prava koja im ne pripadaju, neki su pak primorani da koriste podmićivanje kako bi olakšali postupak, brže i efikasnije došli do prava koja im pripadaju sve zbog spore i loše organizovane birokratije.

Državna uprava kao najveći poslodavac u BiH predstavlja mjesto gdje su korupcija i nepotizam u velikoj mjeri rasprostranjeni radi toga što građani prvenstveno žele da se tamo zaposle zbog veće sigurnosti u plati, penziji i socijalnoj zaštiti.

Jedan od problema sa kojim se susreće ne samo naša zemlja, nego i ostale države u okruženju je i svakako kupovina diploma.

Ova pojava je veoma rasprostranjena kako u državnim ustanovama, tako i u privatnim obrazovnim ustanovama, a to su upravo oni ljudi koji bi trebali da budu okosnica daljeg razvoja mladih naraštaja.

Da li vlast u Bosni i Hercegovini namjerava da nešto konkretno preduzme i po ovom važnom pitanju za sada ostaje da se vidi!?

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.