More

  Građani Hrvatske protiv obuke ukrajinskih vojnika u toj zemlji

  Rezultate istraživanja o tome šta građani Hrvatske misle o obuci ukrajinske vojske u Hrvatskoj koje je za RTL provela agencija Promocija plus.

  Vlada Hrvatske je u Briselu pomoć Ukrajini obećala, no protiv su i predsjednik te države i dobar dio opozicije.

  Šta o tome misle građani govori istraživanje Promocije Plus, a rezultati su jasni – protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj je gotovo 60 posto građana (58,2 posto). Manje od trećine (29,4 posto) uglavnom ili potpuno podržava takav potez.

  Uvjerljiva podrška vladinoj inicijativi dolazi očekivano od birača HDZ-a, ali i među njima je trećina protiv. Birači svih ostalih opozicionih stranka, i lijevih i desnih, dosta češće ovu opciju ne podržavaju.

  Vojna misija obuhvata nekoliko elemenata, načina i mjesta obuke, a najviše građana podržava obuku sanitetskog osoblja i specijalista za deminiranje u Hrvatskoj (30,3 posto). Ne i obuku vojnika.

  Da hrvatski instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriju drugih zemalja podržava petina građana (20,0 posto).

  Onda opcija oko koje se najviše lome koplja – obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj – to bira 16,5 posto građana.

  I posljednja opcija koja se u misiji doduše uopće ne spominje; da hrvatski instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriju Ukrajine – za to je oko 10 posto građana.

  Gotovo četvrtina ispitanih (22,7 posto) nije se izjasnila – ili ne žele reći ili ne znaju kako bi se i gdje obuka Ukrajinaca trebala provoditi.

  A ko zna i po mišljenju građana treba donijeti tu odluku? Najviše njih smatra da je to zajednički dogovor dva predsjednika – gotovo 37 posto (36,6 posto).

  Da je to isključivo odluka predsjednika Hrvatske Milanovića kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga smatra gotovo jednak broj – 35,5 posto. Opciju odluke parlamenta, dvotrećinskom većinom, zaziva tek 13,2 posto građana.

  Vladu, koja je u Briselu najavila učestvovanje u misiji, kao mjerodavnu za odluku vidi tek 4 posto građana. Odluku će na kraju donijeti Sabor, 15. decembra kada je najavljeno glasanje, vladajućima je potrebna 101 ruka, a pitanje je hoće li o svemu odlučivati i ustavni suci.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty six − twenty =

  Čitano

  Povezani članci