Građani Broda o eksploziji u Rafineriji: Puklo je kao bomba

  Načelnik Opštine Brod Ilija Jovičić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao kako je situacija u rafineriji nafte pod kontrolom.

  Brod [Foto: AA]

  Građani Broda, grada na sjeveru Bosne i Hercegovine, svjedoci su sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod, u kojoj je poginuo jedan, a povrijeđeno devet radnika.

  Alma Fočić kazala je kako je gledala televiziju kada se desila nesreća.

  „U prvi mah nisam znala šta se dešava dok nisam vidjela plamen. Mislila sam da je došlo do sudara vozila, ali sam čula od komšije da se desio incident u Rafineriji i da je došlo do katastrofe. Nadam se da su ljudi dobro i da nije niko život izgubio, jer je užasno bilo. Mislim da su svi jako potreseni i da je stvarno katastrofalno“, rekla je Fočić.

  Slobodan Vučenović rekao je kako je detonacija zvučala kao bomba, a u prvi mah pomislio je da se radi o zemljotresu.

  „Puklo je kao bomba. Ne mogu to opisati. Ja sam mislio da je zemljotres, bila je jaka detonacija. Zabrinuo sam se, htio sam bježati iz zgrade, jer sam mislio da je zemljotres“, rekao je Vučenović.

  Vlado Petković bivši je uposlenik Rafinerije nafte Brod. Rekao je kako se od detonacije zatresla cijela zgrada u kojoj stanuje.

  „Gledao sam televiziju i nešto je jako grunulo i zgrada se čitava potresla. Skočio sam i ja i žena, rekao sam, vjerovatno je u Rafineriji. Vidio sam veliki plamen kroz prozor, nije prošlo par minuta, vozila su jurila prema Rafineriji. Ja sam radio u rafineriji 15 godina, već sam petu godinu u penziji i žao mi je tih ljudi. Sav sam drhtao koliko mi je bilo teško. To su moje radne kolege. Ne znam koje godine je na postrojenju 03, na koloni C1 isto bila havarija, ujutro oko 5 sati. Nisam bio tada u smjeni, ali kada sam to tada vidio, to je užas bio“, rekao je Petković.

  Načelnik Broda Jovičić: Situacija u Rafineriji je pod kontrolom

  Načelnik Opštine Brod Ilija Jovičić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao kako je situacija u rafineriji nafte pod kontrolom.

  Jovičić je rekao da je posjetio povrijeđene radnike u bolnici u Doboju te da se svi dobro osjećaju.

  „Kao načelnik opštine imam neka lična saznanja i lično sam pratio čitav događaj. Imam zvanično saopštenje kompanije. Vijest je možda više dramatizovana nego što je to stvarni razmjer ovog događaja. Imam tužnu i tešku vijest za Brođane i rafineriju, jer jedan radnik je sinoć poginuo u požaru i izražavam saućešće. Upravo sam se vratio iz Doboja gdje sam posjetio radnike koji se nalaze u bolnici, odlično se osjećaju, na pretragama su i prema izjavi glavnog ljekara oni će biti otpušteni iz bolnice“, kazao je načelnik Broda.

  Jovičić se zahvalio na podršci susjednih općina koje su ponudile pomoć.

  „Zahvaljujem se na velikoj podršci i spremnosti da se pomogne rafineriji i opštini Brod, s obzirom da je informacija o razmjerama eksplozije i havarije višestruko uvećana, ali svejedno dužan sam da spomenem načelnika opštine Modriča koji je poslao sanitetsku ekipu, načelnika opštine Derventa i načelnika susjedne opštine Dusparu koji je obezbijedio prohodnost preko grancie bez zadržavanja kola hitne pomoći i ljekara jer se smatralo da je velika havarija. Naša vatrogasna jedinica je zajedno s vatrogasnom jedinicom iz rafinerije uspjela bez dodatne pomoći da ugasi požar“, rekao je Jovičić.

  Jovičić je dodao kako su se radnici vratili na svoja radna mjesta s nekih sat do sat i pol kašnjenja, osim na mjestu gdje je nastala eksplozija.

  „Treća smjena rafinerije je ušla redovno na posao, ušli su radnici sa kašnjenjem od sat, sat i po vremena. Sve se u gradu odvija na standardan način, bilo je straha, a u rafinerijama nisu rijetki slučajevi. Ova nesreća je bila s kobnim ishodom, ali smatram da nije toliko loše stanje kako je predstavljeno. Nije bilo uzbune u Brodu, alarmiranja jer nije bilo potrebe. Rafinerija je društveno odgovorna firma i nema nikakvih čestica u zraku što me novinari pitaju“, rekao je Jovičić.

  Požar, koji je buknuo nakon sinoćnje eksplozije, vidio se iz susjedne Hrvatske, iz Slavonskog Broda na lijevoj obali rijeke Save.

  Komandir Policijske stanice Brod: Istraga će utvrditi uzrok smrti radnika

  Komandir Policijske stanice Brod Slobodan Milićević rekao je danas kako je prema prvim informacijama povrijeđeno osam radnika u eksploziji u Rafineriji nafte Brod.

  „Dana 9.10, tačnije sinoć u 21.30 sati, dežurna služba PS Brod obaviještena je da je na jednom od postrojenja, tačnije na postrojenju tzv. 05 za proizvodnju dizel goriva i benzina došlo do eksplozije koja je izazvala požar na postrojenju usljed čega je došlo do povređivanja određenog broja radnika koji su tu radili“, rekao je Milićević.

  Dodao je da su po dolasku u rafineriju informisani da je u prvi mah povrijeđeno osam radnika, koji su svi prevezeni u Dom zdravlja Brod, nakon čega je njih šest upućeno u bolnicu u Doboju, gdje su im konstatovane lakše tjelesne povrede i oni su van životne opasnost.

  Milićević je naglasio kako su u tom trenutku imali saznanja da se jedan od radnika vodi kao nestao.

  „U tom trenutku smo raspolagali saznanjima da se jedan od radnika vodi kao nestao i tragali smo za njim. Došlo je do saznanja da je još jedan radnik lakše povrijeđen. Negdje oko 1.30 poslije ponoći pronašli smo tijelo nastradalog radnika koji je bio zaposlen na susjednom postrojenju. Nakon toga je o svemu informisan tužilac tužilaštva u Doboju, nakon čega je naređeno da se lice mjesta obezbijedi i da se obavi uviđaj ujutro. Radnik je bio zaposlen na susjednom postrojenju, operater, to je njegovo radno mjesto. Mi smo ga zatekli u neposrednoj blizini. Istraga će utvrditi pravi uzrok smrti i bit će rečeno šta je pravi uzrok smrti“, rekao je Milićević.

  Na pitanje novinara o razmjerama štete, Milićević je rekao kako su vatrogasne jedinice odradile veliki posao.

  „Ono što sam zatekao tamo je da nadljudskim snagama PVJ gasi požar. Nije bio strašan prizor što se tiče povreda, jer su lakše tjelesne povrede. Nama je primarno bilo da pronađemo nestalog radnika. Sve u svemu, lično, kao profesionalac naišao sam na odgovoran pristup svih jedinica koji su se našli u rekordnom roku tamo i uspjeli su da savladaju požar, koji je lokalizovan i ugašen oko 22.40 i tada je prestala svaka opasnost za neke druge havarije“, rekao je Milićević.

  Rafinerija nafte brod je jedina kompanija za preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je krajem 19. vijeka. Za vrijeme SFRJ bila je u državnom vlasništvu i doživjela najveću ekspanziju i širenje proizvodnje. Privatizovana je 2007. godine. Djeluje u okviru OPTIMA grupe koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = seventy