More

  Građani BiH više od šest mjeseci eko testove prilikom registracije vozila plaćaju pet puta skuplje

  Ukoliko se nove cijene tehničkog pregleda vozila ne usvoje do kraja godine, vlasti bi od vozača mogle nezakonito naplatiti skoro 14 miliona KM.

  - Advertisement -

  Predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH te nadležnih entitetskih institucija i Brčko distrikta iduće sedmice tek će sačiniti prijedlog novih cijena tehničkog pregleda vozila, iako je prije pet mjeseci ustanovljeno kako poskupljenje eko testa u FBiH nije u skladu sa zakonom, piše Klix.ba.

  Novi Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila u FBiH počeo se primjenjivati od 1. januara 2017. godine. Tako vozači u Federaciji BiH već šest mjeseci umjesto 5 KM, eko test plaćaju 22, 32 ili 36 KM, zavisno od motora vozila. Iz Ministarstva komunikacija i prometa Klix saznaje kako je radna grupa zadužena za kreiranje novog pravilnika u srijedu održala sastanak.

  “Dogovorili su da naprave prijedlog novog pravilnika u kojem bi određene odredbe bile integrirane u sadašnje cijene. To znači da bi se u okviru postojeće cijene tehničkog pregleda vozila obavljao i eko test. Radna grupa će iduće sedmice dostaviti prijedlog novog pravilnika na mišljenje entitetskim ministarstvima. Tek nakon njihovih reakcija ćemo imati jasniju sliku”, rekao je Klixu Igor Pejić, sekretar u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

  Već ranije je najavljeno kako bi nove cijene tehničkog pregleda vozila trebalo da budu poznate u aprilu, a usvojene do juna. Međutim, već smo ušli u drugu polovinu godine, a prijedlog pravilnika još nije ni kreiran, niti upućen nadležnim organima na razmatranje.

  Kako Klix saznaje od Pejića, zbog godišnjih odmora i drugih obaveza predstavnici radne grupe koja treba usaglasiti novi pravilnik nisu bili u mogućnosti da se ranije sastanu.

  “Valjda će se to riješiti za 15-ak dana. Ne radi se o Ustavu pa da ga toliko čekamo”, dodao je Pejić.

  Nezakonita naplata skoro 14 miliona KM

  Podaci BIHAMK-a govore kako se u FBiH svake godine prosječno registrira blizu 550.000 vozila. Ukoliko se nove cijene tehničkog pregleda vozila ne usvoje do kraja godine, vlasti bi od vozača mogle nezakonito naplatiti skoro 14 miliona KM.

  Pored novog jedinstvenog cjenovnika tehničkog pregleda vozila na nivou BiH, najavljeno je kako će biti revidirani i drugi pravilnici iz oblasti saobraćaja. Još nije poznato da li vozači iz FBiH, koji još plaćaju eko test po višoj cijeni, mogu očekivati povrat novca.

  Podsjećanja radi, Pravilnik o povećanju cijena za eko test donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016. godine. Prije pet mjeseci ispostavilo se kako taj Pravilnik nije u skladu sa zakonom, jer samo državni ministar komunikacija i transporta može vršiti izmjene i dopune vezane za redovan tehnički pregled vozila, uključujući i eko test.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty seven + = 72