More

  Građani BiH mogu da putuju u zemlje EU

  spot_imgspot_img

  Predsjedavajući Evropske unije (EU) Portugal sastavio je novu listu potencijalnih bezbjednih zemalja za COVID-19, među koje su uvrštene Bosna i Hercegovina i Crna Gora, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora, prenose agencije.

  Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće sedmice, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU članice.

  Stalni predstavnici država članica Evropske unije na sastanku u srijedu, 30. juna, razmatrali su najnoviji prijedlog liste, gdje se osim zapadnobalkanskih država nalaze i Kanada, Moldavija, Jermenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

  Evropska unija ažurira liste na svake dvije nedjelje u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

  Na prethodnom sastanku koji je održan 18. juna, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su dodate na listu bezbjednih država.

  EU je u maju usvojila takozvanu hitnu kočnicu po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

  Države dobiju status da su bezbjedne ako u posljednjih 14 dana bude zabilježeno najviše 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

  Čitano

  Povezani članci