More

  Građani BiH će za ulazak u zemlje članice Schengena plaćati 10 KM

  Detaljnije provjere.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Državljani Bosne i Hercegovine će od 2020. godine morati platiti za ulazak u zemlje članice Schengena Europske unije naknadu od 10 KM, te će biti potrebno da izvrše registraciju kako bi im se izdalo odobrenje koje će važiti tri godine, javlja portal Radija Sarajevo.

  Ovo će biti potrebno uraditi nakon što je Europska komisija još krajem prošle godine predložila uspostavu Europskog sistema za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) radi jačih sigurnosnih provjera putnika koji u EU mogu ulaziti bez viza, a što su ministri za unutrašnje poslove zemalja članica EU početkom ovoga mjeseca na sastanku u Luxembourgu usaglasili.

  Naime, radi se o sistemu koji je zamišljen kao mjera koja će poboljšati sigurnost i zaštititi građane EU, a funkcionira na principu provjere svih putnika u šengenski prostor iz trećih zemalja među koje spada i BiH.

  “Sistem ETIAS podrazumijeva da svi oni koji ne trebaju vize za ulazak u Europsku uniju budu provjereni prije nego krenu na put u šengenski prostor, te da se svakom ko predstavlja potencijalnu prijetnju i rizik po sigurnost EU može zabraniti ulazak u samu Uniju odnosno zemlje članice Schengena”, rekao je za portal Radija Sarajevo generalni sekretar Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo.

  Sagovornik ovog portala pojašnjava da će ETIAS podrazumijevati sistem u kojem će svaki posjetilac EU koji ne treba vizu za boravak u Uniji morati prethodno da se registrira preko interneta, ispuni obrazac za koji će morati platiti pet eura, a odgovor o odobrenju ulaska u zemlje Schengena trebao bi uslijediti nakon 10-15 minuta

  “Riječ je o sličnom sistemu koji ima SAD, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu. Ta se registracija mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima”, kazao je Plakalo.

  Trenutačno, građani šezdesetak zemalja svijeta ne trebaju tražiti vize za ulazak u EU.

  Prijedlog Komisije mora prihvatiti Vijeće EU, to jest države članice, a plan je da taj sistem postane operativan od 2020. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy eight − = seventy five