More

  Grabar-Kitarović tvrdi da Hrvatska nije bila agresor u BiH

  Hrvatska predsjednica rekla da se nije izricala presuda Hrvatskoj, niti hrvatskom narodu u BiH te da je Hrvatska najviše učinila za opstanak cjelovite BiH.

  - Advertisement -

  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak, povodom haške presude Jadranku Prliću i ostalima, kako Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini te da je “najviše učinila da ta zemlja opstane kao cjelovita država”.

  “Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti kako se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj, niti hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine kao države, a hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji, braneći svoju opstojnost i opstojnost Bosne i Hercegovine kao njegove države. Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga”, rekla je ona u posebnoj izjavi za javnost nakon što se u srijedu vratila u Hrvatsku, skrativši posjet Islandu zbog događanja u haškoj sudnici.

  Na samom početku obraćanja izrazila je sućut obitelji generala Slobodana Praljka, koji je u sudnici popio otrovnu tekućinu i preminuo kasnije u bolnici.

  ‘U srce pogođen hrvatski narod’

  “Čovjeka koji je radije dao život, nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije počinio. Njegov čin duboko je pogodio u srce hrvatski narod, a Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju ostavio uteg vječite dvojbe o ostvarenju njegove zadaće”.

  Isto žalbeno vijeće koje je donijelo presudu, rekla je, kazalo je 2016. da tri hrvatska dužnosnika nisu bila optužena, da raspravno vijeće nije donijelo zaključke o njihovom sudjelovanju u udruženom zločinačkom poduhvatu i da ih nije proglasilo krivim za bilo koji zločin.

  “Mi Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini počinili zločine i oni za njih trebaju odgovarati. Nepravedno je što na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, kazala je Grabar-Kitarović.

  No, dodala je, bez obzira na to, svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji moraju se, kaže, izdići iznad toga za dobro obaju naroda.

  “Pozivam bošnjačke čelnike da učine sve kako se ova presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude završetak jednog i početak drugog razdoblja. Kao hrvatska predsjednica učinit ću sve da ova presuda ne pogorša hrvatsko-bošnjačke odnose i u najskorije vrijeme službeno ću posjetiti BiH”.

  Naglasila je da je Hrvatska podržala od samog početka osnivanje Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, imajući u vidu njegovu očekivanu ulogu u osiguravanju pravde za žrtve svih počinjenih ratnih zločina na području država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

  Haaški sud, kazala je, osnovan je sa svrhom primjene postojećeg međunarodnog humanitarnog i kaznenog prava, no on nije, istaknula je, bio ovlašten stvarati nove doktrine.

  “Nažalost, ocjenjujući njegovu praksu na samom kraju postojanja, nameće se zaključak kako je Haaški sud propustio ostvariti svoju ulogu donošenja pravde za žrtve zločina. Očito je upao u zamku pogrešnog tumačenja svoje zadaće te se postavio kao politički arbitar, a ne pravosudno tijelo, pri tome pokušavajući uspostaviti umjetnu ravnotežu krivnje. Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu imale su isto ishodište u zločinačkom režimu Slobodana Miloševića. Haaški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu jer ta povijesna činjenica nije prepoznata ili je svjesno zanemarena.

  Kazala je kako nalogodavci nisu procesuirani i kažnjeni te zločini nisu povezani niti sa svojim ideolozima niti vrhom tadašnje tzv. Jugoslavenske narodne armije koja se, kakom je rekla, stavila u službu ostvarenja projekta Velike Srbije.

  ‘Neki su u Haagu dobili pravdu, neki ne’

  “Hrvatska je, uz Sjedinjene Američke Države, najviše učinila da Bosna i Hercegovina opstane kao suverena država. Hrvatska, na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom u potpunosti je podržala referendum o samostalnosti te je među prvima priznala samostalnost BiH. Za vrijeme rata, Hrvatska je primila nekoliko stotina tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a deset tisuća ranjenika iz Bosne i Hercegovine liječeno je u Republici Hrvatskoj. Najveći dio humanitarne, ali i vojne pomoći, u Bosnu i Hercegovinu stigao je upravo preko Republike Hrvatske”.

  Također je naglasila kako je Hrvatska imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije te je oslobodila velike dijelove BiH, spriječila ponavljanje srebreničkog genocida u Bihaću.

  “I to na poziv u pomoć Alije Izetbegovića, na temelju Washingtonskog sporazuma i Splitske deklaracije. Hrvatska vojska uz potporu HVO-a i Armije BiH suočila je Slobodana Miloševića s neminovnim potpunim vojnim porazom te ga prisilila da sjedne za pregovarački stol i time okončala rat u BiH”.

  Dodala je kako je to sve činjeno u partnerskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama te poručila kako će Hrvatska i dalje predano zagovarati europski put BiH i svih drugih država svog jugoistočnog susjedstva kao jedini jamac trajne stabilnosti i napretka.

  Ovakvim završetkom mandata Haaškog suda, kazala je hrvatska predsjednica, na svima je odgovornost iznaći snagu za pomirbu među svim narodima na ovim prostorima.

  “I na ovom mjestu želim izraziti poštovanje žrtvama zločina počinjenih na svim stranama, a posebno sućut obiteljima ubijenih i nestalih. Svi oni zaslužuju pravdu, neki su je dobili u Haagu, a neki ne. Sa zločinima se valja suočiti, u ime budućnosti, pa i s vlastitima. Hrvatska je to učinila i čini, a to traži i od drugih”.

  Hrvatima i Hrvaticama u BiH Grabar-Kitarović je poručila da ostanu mirni i dostojanstveni.

  “Ne bojte se, uz vas smo. Sada nam je više nego ikada potrebno zajedništvo. Hrvatski narod uvijek se znao nositi s teškim izazovima, a sigurna sam kako će i s ovim. Međutim, kada je riječ o ovako bitnim državnim pitanjima, trebamo biti oprezni u izjavama jer danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika”.

  Dodala je kako nitko drugi, pa ni Haaški tribunal, neće pisati “našu povijest”.

  ‘Borba svim pravnim i političkim sredstvima za pravdu’

  “Borit ćemo se svim pravnim i političkim sredstvima za istinu i pravdu. O tome ću sljedećeg tjedna govoriti u sjedištu Ujedinjenih naroda kao osnivaču Suda. I naposljetku, želim da rat i svu nesreću koju je na ovim prostorima prouzročila velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe, odajući počast svim žrtvama, osuđujući sve zločine, ali gledajući prije svega i iznad svega u budućnost”, zaključila je hrvatska predsjednica.

  Žalbeno vijeće je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici, utvrdilo i da je postojao međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine.

  Žalbeno vijeće izreklo je pravomoćnu presudu za zločine počinjene nad muslimanima u Bosni i Hercegovini 1993-94. godine, potvrdivši šestorici dosuđene kazne iz prvostupanjske presude i tim predmetom, jednim od najsloženijih, ovaj međunarodni sud je završio 24-godišnje postojanje.

  Sud je potvrdio da je bivši predsjednik vlade samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obranea Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six ÷ two =