Gornji Rahić: Obilježena 24. godišnjica pogibije Kemala Musića

Na Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću obilježena je 24. godišnjica pogibije Kemala Musića, nosioca najvećeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zlatni ljiljan“.

Foto: Kristian Bilić

Piše: Azra Bijedić

Na Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću obilježena je 24. godišnjica pogibije Kemala Musića, nosioca najvećeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zlatni ljiljan“.

- Reklama -

Musić je bio komandant 215. Motorizovane brigade Oklopno-mehanizovane jedinice 2. Korpusa Armije RBiH, čije je sjedište bilo na slobodnoj brčanskoj teritoriji.

Kako su tenkisti bili poznati u cijeloj zemlji, išli su u ispomoć u druge gradove, a Kemal je poginuo prilikom oslobađanja planine Ozren, pri čemu su njegovi saborci dobili najveće zasluge.

„Naš rahmetli Kemo je kao komandant bio brižan, čuvao je svoje vojnike, brinuo je o ljudima, da se što manje mladih ljudskih života izgubi. Nažalost, tijekom izvođenja borbenih ofanziva prilikom oslobađanja planine Ozren, naš komandant je dao svoj život za ovu zemlju“, o njemu je za Otisak.ba rekao Huso Ahmetović, predsjednik Udruženja „Zlatni ljiljan“ BDBiH i saborac.

Huso Ahmetović (Foto: Kristian Bilić)

Ahmetović se tih dana prisjeća kao jako teških, ali i protkanih ponosom, jer su branili svoje kuće, svoj grad, svoj narod i svoju državu Bosnu i Hercegovinu.

„Vitez čeličnih oklopa“

„Kao veterani, opet bismo bili spremni za odbranu naše zemlje, jer dužnost svakog punoljetnog muškarca je da stane u odbranu svoje države“, kazao je Ahmetović.

Udovica Kemala Musića Šuhreta se ponosi djelima koje je on učinio u ratu.

Šuhreta Musić (Foto: Kristian Bilić)

„Kemal je prvo bio moj suprug, a onda državljanin ove zemlje koji je dolaskom teških dana uvidio da je prijeko potrebno da se ustane zajedno sa svim ostalim građanima“, prisjeća se ona.

Kemala svi saborci pamte kao odlučnog vođu i “viteza čeličnih oklopa”, koji je odnio velike zasluge u odbrani od agresora.

Foto: Kristian Bilić

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ two = two