Gornji Rahić/Brčko: Obilježena godišnjica formiranja 2. Korpusa Armije Republike BiH

Autor: Kristian Bilić

Povodom 28. godišnjice formiranja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, predstavnici udruženja proisteklih iz rata sa područja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, kao i predstavnici Skupštine BDBiH i TK, obišli su danas Šehidsko mezarje u Gornjem Rahiću te Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u centru Brčkog, odavši im počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe.

“Ovo je prilika da se prisjetimo svih naših boraca svih vjeroispovijesti, da im iskažemo dužno poštovanje, ali je ovo prilika i da se sjetimo nas koji smo za odbranu ove naše domovine dali ono što je bilo najpotrebnije u periodima kada je ona bila najugroženija u prethodnoj historiji”, napominje Muzijet Kahrimanović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Današnji dan je obilježen i u još nekoliko gradova. Jedna delegacija je u posjeti Potočarima te memorijalnim centrima u Kalesiji i Veljacima, dok je jedna delegacija u posjeti Sarajevu.

Sutra se navršava 28 godina od formiranja 2. Korpusa Armije Republike BiH koji je nastao iz dobrovoljačkih mjesnih jedinica, nakon čega su se formirali štabovi teritorijalnih odbrana i za nepunih 7 mjeseci se formirala vojna jedinica koja je doprinijela organizovanoj borbi u ratu devedesetih godina proteklog vijeka.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović govorio je o bitnosti borbe 2. Korpusa u odbrani Bosne i Hercegovine te istakao:

“Ovdje smo da odamo počast svim borcima koji su položili život na oltaru domovine. Veoma značajno je da se prisjećamo ovih datuma i da prenosimo na buduće generacije, kako bi oni nastavili put koji su borci Armije trasirali.”

Jedan od prvoboraca sa Dizdaruše, Safet Bahor, ispred Koordinacije boračkih udruženja ARBiH BDBiH govorio je o uzajamnoj pomoći Korpusa i 108/215. Brigade ARBiH.

„Uloga i značaj II Korpusa na području Brčkog je nemjerljiva. Naravno, da nije bilo pomoći iz Korpusa teško bi se moglo Brčko očuvati u ratu samo. Hvala Bogu, imali smo dobru saradnju, uvijek su nam slali, kada je trebalo, i MTS-a, ali i pomoći u ljudstvu”, izjavio je Bahor.