Gornja Skakava: Voda i dalje najveći problem za mještane

U naselju Gornja Skakava kod Brčkog još uvijek nije riješeno pitanje opskrbe vodom za piće, zbog čega se obitelji, njih oko 200, mora snalazati na razne načine, iskopavanjem bunara ili donošenjem iz susjednih naselja.

Prema riječima novog predsjednika mjesne zajednice Gornja Skakava Pave Jokića voda je najveći problem mještana, a koji kao takav stoji neriješen godinama.

„Slobodno možemo reći da imamo najlošiju vodu u Brčko distriktu. Postojeće vrelo iznad sela s prirodnim padom se miješa s otpadnim vodama, tako da mještani po vodu za piće idu u susjedni Prijedor. Najbolje rješenje bi bilo priključenje na sustav gradskog vodovoda od kojeg nas dijeli samo jedan kilometar“, ističe Jokić, te navodi da je realizacijom ovog projekta u pitanju održavanje 13 kilometara vodovodne mreže, a što iziskuje veliku investiciju.

Drugi prijedlog za rješavanje vodovodne mreže u Gornjoj Skakavi datira od ranije na temelju iskopavanja arterca, za čiju je početnu fazu ispitivanja obezbijeđeno još uvijek neutrošenih oko 60.000 maraka iz proračuna Distrikta. No, kako Pavić ističe, uspostavilo se da je lokacija gdje su započeti radovi privatno zemljište, zbog čega se stalo s daljnim radovima.

Od ostalih infrastukturnih projekata u Gornjoj Skakavi, koji čekaju realizaciju, Pavić ističe rekonstrukciju više puteva u zaseocima, te podsjeća da je 90 posto asfalta urađeno kroz cijelo naselje.

Ovom prilikom on je najavio i da se pripremaju za nastupajući blagdan Rane sv. Franje na Zidinama u Gornjoj Skakavi, mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana gdje se svake godine okuplja veliki broj hodočasnika iz BiH i okruženja. Događaj će biti upriličen 17. rujna ove godine.

Autor: RadioBrcko.ba