Golić: Uputili smo inicijativu za subvencionisanje troškova boravka djece u vrtićima

Autor: PDP Brčko

“Uputili smo Odjeljenju za obrazovanje inicijativu za subvencionisanje dijela troškova boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama sa područja Brčko distrikta za školsku 2021/2022. godinu, kako bi se isti našao u Budžetu za ovu godinu, rekao je Siniša Golić, predsjednik PDP Brčko i poslanik u Skupštini BD.

On je podsjetio da je neophodno da Brčko distrikt pomogne roditeljima u ostvarivanju što boljih uslova za početni stepen odgoja i obrazovanja najmlađih sugrađana, te da se eliminišu liste čekanja u javnim vrtićima.

“U cilju prevazilaženja dugogodišnjeg problema, nedovoljnog smještajnog kapaciteta u javnim vrtićima, moramo omogućiti da sva djeca imaju ista prava i stvoriti uslove za zbrinjavanje djece sa liste čekanja, te da sva prijavljena djeca budu obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem, naglasio je Golić.

Golić je još dodao da očekuje da će Inicijativa biti prihvaćena i da će ovaj problem napokon biti riješen, dok se ne stvore uslovi za izgradnju novih javnih vrtića.

“Zdravlje djece je na prvom mjestu, te smo zato pripremili i u proceduru ćemo uputiti Izmjene Zakona o obrazovanju kojim bi preventivni stomatološki i oftalmološki pregledi učenika od prvog do trećeg razreda Osnovne škole bili obavezni, zaključio je Golić.

“Skupštinskim usvajanjem Deklaracije o informatizaciji Brčko distrikta, preuzeli smo obavezu uvođenja informatičkih predmeta u osnovne škole. Moraće se revidirati nastavni plan i program, te informatiku kao obavezan predmet uvesti od prvog razreda osnovne škole, i ona mora zauzeti posebno mjesto u obrazovnom sistemu Brčko distrikta, istakao je Golić.

Naglasio je da je Partija demokratskog progresa svjesna da nam predstoji 10 ključnih reformskih godina u kojima ćemo naše mlade ljude, sistem i način razmišljanja morati prilagoditi digitalnoj fazi.

--