Godišnjica Brčko distrikta BiH: Novi početak?

Povodom obilježavanja 21. godišnjice od osnivanja Brčko distrikta BiH danas je održana svečana sjednica u brčanskom Domu kulture, na kojoj su se prisutnima obratili gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, njegov zamjenik Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić te supervizor za Brčko Michael Scanlan, saopšteno je iz Vlade ove lokalne zajednice.

Svečanoj sjednici, koja je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera, su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te institucija distrikta Brčko.

Esed Kadrić: Intenzivno radimo na svim pravcima djelovanja nove Vlade

Dvadeset i jednu godinu poslije smo se opredijelili da napravimo značajniji iskorak kako bismo ispunili nadanja stanovnika ove lokalne zajednice. Potencijala imamo, resurse imamo ali ovih dana radimo i na osposobljavanju i traženju dodatne snage koja će nas pokrenuti. Mislim da smo na dobrom pravcu da sve što smo pred sebe kao zadaće postavili, a danas je  48 dana nove Vlade, uz snažnu podršku parlamentarne većine u Skupštini distrikta Brčko možemo i realizovati.

On je dodao da Vlada radi na regalutivno-pravnom okviru, te predlaže Skupštini prilično složene i teške zakone ali, kako je naveo, jako korisne za budućnost ove zajednice.

Radimo intenzivno na projektima infrastrukture koji su neophodni ovoj lokalnoj zajednici da bi ovaj grad bio gradom u punom smislu te riječi i da bi imao sve neophodne sadržaje koji građanima trebaju. Treći i najvažniji pravac je stvaranje uslova za nove investicije. Mijenjamo Zakon o javnoj imovini, a nastavljamo ubrzano aktivnosti na realizaciji poslovne inicijative STUDEN & CO Holding.

Siniša Milić: Realizacija opštih ciljeva uslov za dalji napredak distrikta Brčko

Dvadeset i jedna godina je iza nas, nešto kraće distrikt postoji i kao ustavna kategorija. Dakle, i ta spoljna dimenzija njegovog postojanja nije upitna. Distrikt Brčko uživa podršku i povjerenje i entiteta sa kojima dijeli ustavno političu egzistenciju i nadležnosti u složenoj državnoj strukturi BiH. Uživamo i neskrivenu podršku međunarodne zajednice ali rezultati očigledno nisu adekvatni svim tim očekivanjima, naročito ne očekivanjima građana. Kada govorimo o onome šta nas očekuje, jasno je da je neophodan dodatni unutrašnji konsenzus da bi ova politička zajednica funkcionisala i razvijala se u pravcu u kome se to od nje očekuje.

Milić je naglasio da vrijeme koje je pred nama treba da bude ispunjeno realizacijom opštih ciljeva koji će integrisati sve posebne interese Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih građana, kao uslova za dalji napredak i opstanak distrikta Brčko.

Prvi zadatak jeste da vratimo povjerenje građana u institucije vlasti, a to ćemo najlakše uraditi transparentnim procedurama i radom svih nosilaca izvršnih i zakonodavnih funkcija.  Mislim da se nalazimo na dobrom putu. Niz zakonskih projekata koji su od intreresa za lokalnu zajednicu su u proceduri donošenja. Kada je riječ o Skupštini mi smo se na samom početku rada novog saziva opredijelili za ono što se zove proceduralna demokratija, a to je da se zakoni donose po unaprijed predviđenim procedurama, u dva čitanja uz jednake šanse svih da daju svoj doprinos u donošenju odluka. To je važan segment vladavine prava koja je nezaobilazan za ono što planiramo da činimo u narednom periodu.

Anto Domić: U ovom mandatu ćemo napraviti značajan iskorak

Distrikt je 21 godinu prolazio kroz različite faze i imao određene cljeve uspostave i stabiliziranja. Sad je pred nama faza koja zahtjeva razvoj. Mi kao lokalna zajednica sa posebnim alatima koje su nam date za upravljanje ovim prostorom i ovlastima koje imamo smo dužni u ovom razvojnom periodu okrenuti se brzim i prilagodljivim odlukama i rješenjima koji će privući investitore, ali je nužno i donijeti odluke i propise koji će nas izliječiti od negativnih pojava koje naše javno mijenje pripisuje Brčko distriktu, od korupcije, nepotizma, neprimjenjivanja zakona do neadekvatne javne uprave. Nakon toga će sigurno porasti povjerenje i optimizam stanovnika ali i investitora.

On je dodao da je važno istaći da je Brčko uistinu multietnička zajednica u kojoj svi dijelimo i dobro i zlo.

U ovom trenutku imamo puno primjedbi na naš način upravljanaj distriktom, ima puno dobrih stvari koje smo uradili ali one se ne računaju. Gladamo u probleme i siguran sam da ćemo u ovom mandatu napraviti značajan iskorak i da ćemo promjeniti imidž distrikta i uistinu postati ono što smo svi željeli, a to je lokalana zajednica kao primjer svim drugima.

Supervizor Michael Scanlan: Nadam se da je danas novi početak distrikta Brčko

Danas je ono što se nadamo da možemo nazvati sasvim novim početkom za Brčko distrikt. Zadnje dvije godine vidjeli smo neke pozitivne korake koji su donijeli transparentnost i bolje upravljanje. Ali i dalje je dug put pred nama ukoliko želimo da se ljudi u Brčkom uvjere da mogu imati povjerenje u svoje lidere i izabrane predstavnike. Danas sam čuo opredjeljenost lidera da to i urade, a to znači brzo, transparentno, efikasno djelovanje za dobrobit svih u Distriktu.

On je dodao da su na potezu poslanici i njihova spremnost da podrže planove rukovodstva distrikta.

Vidjećemo koliko su poslanici spremni podržati njihove planove. To će moći pokazati ukoliko još ovog mjeseca usvoje Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Međunarodna zajednica je spremna učiniti što se od nje očekuje ali samo ako lideri i izabrani dužnosnici obave ono što oni treba da obave.