More

  Godišnje zastari šest miliona KM saobraćajnih kazni: Najveći dužnici dokažu da ih ne mogu platiti, pa prave nove prekršaje

  - Advertisement -

  U Bosni i Hercegovini u prosjeku godišnje zastari oko šest miliona KM novčanih kazni izrečenih zbog saobraćajnih prekršaja, a dešava se da pojedinci s najvećim dugom uspijevaju dokazati da ne mogu platiti kaznu jer formalno-pravno nemaju prihode, nisu zaposleni, nemaju imovinu i voze tuđi automobil, dok u isto vrijeme prave nove prekršaje.

  Na ovo je upozoreno u istraživanju koje je proveo Istraživački sektor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koje je predstavljeno na jučerašnjoj tematskoj sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

  Najveći dužnik je krajem 2022. godine dugovao više od 270.000 KM, a dug najvećih 20 dužnika iznosio je blizu 1,5 milion KM – navedeno je u istraživanju.

  Ova tematska sjednica bila je posvećena temi “Primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini – trenutno stanje i prijedlozi za izmjene Zakona”.

  Kako je saopćeno, povod za njeno održavanje bio je tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj je poginula mlada doktorica Azra Spahić, a koju je izazvao Armin berberović, koji je upravljao vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne zbog saobraćajnih prekršaja u visini od 2.000 KM, a koje nisu plaćene.

  Na sjednici, koju su inicirali članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije, su učestvovali predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva pravde BiH, ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, ministarstava unutrašnjih poslova kantona, te predstavnici Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i entitetskih poreskih uprava.

  Obavljena je sadržajna diskusija o potrebi donošenja novog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, te pooštravanju krivičnih i prekršajnih sankcija, posebno za višestruke počinioce i povratnike u vršenju krivičnih i prekršajnih djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja – navedeno je u saopćenju.

  Tokom rasprave ukazano je na potrebu da se sve institucije, posebno predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova na svim nivoima vlasti, uključe u proces donošenja Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kao i izmjena entitetskih zakona o prekršajima, s ciljem pooštravanja krivičnih kazni, novčanih sankcija i njihovog mogućeg pretvaranja u zatvorsku kaznu, definisanja pojma višestrukog povratnika u kršenju zakona, privremenog ili trajnog oduzimanja motornih vozila, te trajnog oduzimanja vozačkih dozvola.

  Svim učesnicima današnje sjednice je sugerisano da prijedloge za izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini dostave Ministarstvu komunikacija i prometa BiH i Komisiji za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH – saopćeo je iz Parlamentarne skupštine BiH.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety eight ÷ forty nine =