More

  Godina dana od smrti Bekima Sejranovića

  spot_imgspot_img

  Prošlo je već godinu dana od prerane smrti književnika Bekima Sejranovića. Sejranović je iza sebe ostavio priče i romane, nagrađivane i hvaljene od kritike i vjernih čitatelja. Povodom godišnjice, pogledali smo njegova neka njegova televizijska gostovanja.

  Sejranović je rođen 1972. godine u Brčkom. Školovao se za pomorca, ali ga je studij književnosti odveo u svijet umjetnosti. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost.

  „Pravo da vam kažem ja sam prilično kasno počeo da se bavim pisanjem. Ja sam trebao da budem pomorac. Završio sam pomorsku školu u Rijeci, ali onda kad sam došao u Rijeku, kad sam vidio riječku Luku, te tankere, onda mi se razbila ta iluzija. Počeo sam da studiram jezike i književnost i tada sam otprilike nekako počeo da pišem i nekako sam tad osjetio možda da je to put za kojim mogu da idem“, govorio je Sejranović gostujući na Novosadskoj TV u emisiji Vitraž.

  Sejranović je dio života proveo u Brčkom živeći s djedom i bakom nakon što su mu se roditelji razveli.

  „Dakle ja sam odrastao sa bakom i djedom. Baku sam zvao majka. Tako da sam ja vezan uz baku i djeda i njih zapravo smatram, hajmo reći, svojim roditeljima. Iako sam, naravno, viđao i oca i mamu, ipak su oni meni bili bitni za moje formiranje“, izjavio je Sejranović gostujući na HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

  Poznato je da je Sejranović često nosio sako svoga djeda na gostovanja, pa ga je obukao i za promociju romana Tvoj sin Huckleberry Finn u svome rodnom gradu Brčkom u novembru 2016. godine.

  Smatrao je da ljudi preozbiljno shvaćaju književnost i umjetnost općenito.

  „U suštini umjetnost je još jedina stvar gdje je čovjek  slobodan. Jedino u umjetnosti možeš kako hoćeš“, rekao je za portal Moja Rijeka.

  Sejranovićeva književnost bila je autentična i nije bježala od teme ljubavi koja je uveliko ironizirana u književnosti postmodernizma.

  „Ako niste spremni na bol i na suze, onda se ne smijete igrati ljubavi“, zaključio je u emisiji Nedjeljom u 2.

  Od 2000. radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča Fasung, romana Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Sandale, Tvoj sin Huckleberry Finn i Dnevnik jednog nomada.

  Za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio je Nagradu “Meša Selimović”.

  Bekim Sejranović umro je 21. maja 2020. godine u 48. godini.

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci