More

  Gladni u Južnom Sudanu jedu lokvanje

  - Advertisement -

  Maria Nyamwka gazi po vodi koja joj seže do koljena u močvarama Bijelog Nila u Južnom Sudanu i traži lokvanje da održi svoju porodicu u životu.

  Dvadesetosmogodišnja Maria je majka troje djece i živi u južnosudanskoj saveznoj državi Unity, koja je jedno od područja najviše pogođenim glađu. „Moja djeca se stalno žele da su gladna, ali ih ja nemam čime nahraniti”, kaže ona.

  Obično se hrane sušenim i samljevenim lokvanjim, međutim, djeci daju i sirove izdanke kako bi izbjegli napade gladi.

  Većina porodica jede samo uvečer, kako bi smirili uplakanu djecu koja su primorana lijegati gladna u postelju.

  Stotinama hiljada osoba u Južnom Sudanu prijeti sigurna glad, usred građanskog rata koji bjesni u državi.

  UN proglasio glad

  Hrana koju bacaju avioni donosi neko olakšanje, ali zbog nepostojanja mirovnog sporazuma koji bi omogućio da se dostavi sva međunarodna pomoć, brojne porodice su primorane jesti lišće i korijenje kako bi preživjele.

  Ujedinjene nacije su proglasile glad u nekoliko dijelova države Unity krajem februara, što je prvi put da je proglašen glad u bilo kojem dijelu svijeta od 2011. godine.

  UN, također, upozorava da “će se glad proširiti i na druge dijelove ove zemlje, ako međunarodna zajednica odmah ne reagira”.

  U različitim djelovima zemlje, hiljade djece su oboljeeo od akutne pothranjenosti do te mjere da se više ne mogu razvijati normalno, što predstavlja prijetnju da će čitava jedna generacija biti izgubljena u budućnosti.

  Situacija je najteža u provincijama Leer i Mayendit u južnosudanskoj saveznoj državi Unity, gdje je proglašena opća glad. Budući da se na tom području vode borbe između vladinih snaga i pobunjenika, agencije koje pružaju pomoć veoma teško mogu doći do ugroženih osoba.

  Doktor iz Kenije Geldah Mukira iz Međunarodnog komiteta spasa kaže kako “glad nije jedini problem. Zbog gladi je ljudima oslabio imunitet i raširile su se druge zarazne bolesti”.

  Smrtonosne bolesti

  Dijareja, malarija i druge bolesti mogu biti smrtonosne, posebno za ugroženu djecu. Situacija se pogoršava zbog širenja kolere i očajničke potrage za hranom.

  Mukira kaže da “ovom trenutku ljudi pokušavaju jesti sve što mogu pronaći.”

  I druge zemlje u istočnoj Africi, kao što su Etiopija i Somalija, trenutno pate od gladi izazvane sušom, dok je za krizu u južnom Sudanu odgovoran ljudski faktor.

  Borba za vlast počela je u decembru 2013. između predsjednika Salea Kiira, koji pripada Dinka plemenu, i njegovog tadašnjeg zamjenika Rieke Machare, iz plemena Nuera. U sukobima je stradalo na desetine hiljada žrtava etnički motiviranog nasilja.

  Dok glad tjera stanovnike ove zemlje, poput Marije Nyamwka, da traže lokvanje kojim bi nahranili svoju djecu, ogromna močvara Nila još im daje neku nadu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ five = 1