More

  Gimnazijalci ukazuju na problem zloupotrebe djece u prosjačenju

  - Advertisement -

  Piše: Nejla Suljević

  Učenici III-2 odjeljenja JU Gimnazije „Vaso Pelagić” u Brčkom u sklopu predmeta demokratija i ljudska prava i projekta „Građanin” bave se problemom prosjačenja djece u Brčko distriktu BiH. Problem su definisali kao „Djeca kao rekviziti prosjačenja”.

  U planu akcije učenici volontiraju u Dnevnom centru za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu. Na nivou škole JU Gimnazije „Vaso Pelagić” također je organizovana humanitarna akcija prikupljanja školskog pribora za korisnike Dnevnog centra.

  Njihov glavni cilj je zalaganje za javno ovlaštenje Dnevnog centra. Iako je prosjačenje Zakonom o javnom redu i miru kažnjivo novčanim kaznama od 100 do 500 KM, izricanje novčanih kazni zapravo formira „zatvoreni krug”, te djecu ponovo tjera na prosjačenje radi otplaćivanja kazne. Stoga su učenici rješenje ovog problema vidjeli u Dnevnom centru, koji trenutno broji čak 108 korisnika. Međutim, zbog činjenice da Dnevni centar nije javna ustanova, djeca mogu biti prijavljena u Centar samo dobrovoljnim pristankom roditelja.

  Tokom rada na projektu obavljen je niz intervjua i anketa, čiji je cilj osim prikupljanja potrebnih informacija bio i podizanje svijesti sugrađana. Naime, davanjem novca djeci prosjacima, građani nesvjesno potpomažu zloupotrebu djece u ovoj nezakonitoj radnji. Stoga apeluju na građane koji u svom okruženju primijete dijete za koje vjeruju da je uključeno u život i potencijalno škodljiv rad na ulici da o tome odmah obavijeste policiju na broj 122 ili dođu do najbliže policijske stanice. Prijavu je također moguće uputiti putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci” – 080 020 505.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty ÷ = 10