Gimnazijalci bojkotuju nastavu uz podršku roditelja

  Autor teksta: Adis Mujdanović
  Autor fotografije: Otisak.ba / Arhiva

  Zbog situacije oko korona virusa, 211 učenika iz 10 odjeljenja Gimnazije Vaso Pelagić u Brčkom, uz podršku roditelja, danas je bojkotovalo nastavu, a najavljuju da će se taj broj nadalje povećavati.

  Nezadovoljni su što nadležni ne donose odluku o prekidu odvijanja redovne nastave, unatoč smrti jednog profesora, dok su u izolaciji tri, kao i šest odjeljenja.

  Direktorica ove škole Amela Helać uputila je molbu da se nastava na neko vrijeme zaustavi, ali odgovor nije stigao.

  • Krizni štab i Odjel za obrazovanje ne rade ništa po pitanju školovanja u ovoj situaciji, koja je u haosu. Svim stanovnicima je poznato da se to odlaže zbog izbora i predizbornih skupova. Bitnije je održati predizborni skup, davati obećanja ljudima, nego pobrinuti se za život i zdravlje učenika, prosvjetnih radnika, ukućana svih njih gdje neki predstavljaju kritičnu grupu – navedeno je u pismu kolektiva učenika Gimnazije dostavljenom Otisku.

  Šef Odjela za obrazovanje, Senad Osmanović, prozivan je od strane učenika na društvenim mrežama i u razgovorima.

  • Neki su mišljenja da on ne može tu ništa, ali itekako može. Svi oni mogu, da hoće. Bitnije je zadržati fotelju, produžiti mandat, nego zadržati starije profesore i kritičnu grupu stanovnika u životu, produžiti životni vijek ljudima i učenicima. U martu iste ove godine, kada nije bilo zaraženih kao sada, zatvorilo se sve u roku od pola sata. Sada smo u puno goroj i kritičnoj situaciji, ali se sve odvija na isti način kao i prije korone. Znači li nešto skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata? Ne, ne znači. Virus ne izlazi poslije 23h radnim danima, a vikendom poslije 24h. Ne bira virus vrijeme, mjesto, niti osobu. Prisutan je među svima nama 24/7. Ovakva situacija nije samo kod nas, svima nam je poznato da je to u cijelom svijetu.

  Dodaju da učenicima i prosvjetnim radnicima nije potrebna izričito online nastava, nego da je potrebno određeno vrijeme za smirenje situacije.

  • Nakon tog perioda, sagleda se situacija i odluči se šta dalje. Niko ne traži apsolutno zatvaranje svega. Traži se ukidanje tradicionalne školske nastave na određeno vrijeme, a za ugostiteljske objekte neka se Krizni štab sjeti mjera zaštite iz marta i aprila. Skraćeno radno vrijeme, fizička distanca, ograničen broj gostiju, ukidanje žurki i nastupa pjevača, sve su to mjere određene u martu ove godine. Neka se ponove i niko se buniti neće zbog toga. Svima je jasno da su kafići i restorani jedini izvor prihoda ugostiteljima, te se ne zahtijeva striktno zatvaranje. Šef Odjela za obrazovanje je dopustio sebi da ga učenici zamrze, prozivaju, samo zato što ništa ne želi i ne pokušava uraditi. Dopustio je sebi izjave zbog kojih je nazivan pogrdnim imenima, a i dalje ne radi ništa. Pronaći će se neko ko će dati komentar i reći “Učenici hodaju bez maski, izlaze napolje, ako mogu u kafiće mogu i u škole, i sl.”, ali vjerujte da se u istim kafićima vikendom može vidjeti puno veći broj ljudi 25+. Tu nisu samo školarci, kao što pojedinci misle. Tokom sjednice se sluša molba za ukidanje nastave, ali se i tada priča usmjerava ka izborima. Kasnije se svi pitaju zašto mladi odlaze iz grada i države, zašto su stanovnici nezadovoljni vlašću? Neka roditeljima ne bude problem podržati djecu, bojati se za zdravlje djece i ukućana, neka se roditelji ne pobune kada se spomene obustava nastave na određeni vremenski period. Do znanja se uvijek može doći, ali se zdravlje i život ne može zadržati uvijek. Neka se stide svi oni koji su doveli do toga da učenici samoincijativno pokreću bojkotovanje, neka se stide svi oni kojima su izbori preči od zdravlja i života stanovnika grada i države! – stoji u pismu.

  O ovom slučaju Osmanović nije želio govoriti.

  • Nastavni proces se odvija na način koji je propisao Krizni štab Brčko distrikta i to je sve što vam mogu kazati – kazao je u izjavi za Klix.ba.

  Dvadeset zaraženih učenika

  Kako je za ovaj portal potvrdila šefica Pododjela za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH Anđa Nikolić, od 20 učenika pozitivnih na korona virus – tri su u osnovnim školama, 17 u srednjim.

  • Izolovani su razredi u kojima su pozitivni učenici, odnosno svi su u izolaciji i pod nadzorom. Što se tiče epidemioloških mjera, zajedno sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta u ovom trenutku nismo donijeli neke rigoroznije mjere, izuzev već ranije datih instrukcija, sa naglaskom da se one strogo moraju poštovati. One predviđaju nošenje maski i vizira za prosvjetne radnike (koje učenici ne koriste za vrijeme nastave), držanje distance te redovnu dezinfekciju – precizirala je Nikolić.

  Kontinuirano povećanje broja novozaraženih

  Proteklih dana u ovoj lokalnoj zajednici se bilježi kontinuirano povećanje broja novozaraženih korona virusom.

  Nikolić trenutnu epidemiološku situaciju ocjenjuje nestabilnom, s tendencijom pogoršanja.

  • Svakog dana imamo porast novoinficiranih, a prema posljednjem presjeku koji je napravljen danas u 11 sati – mi smo za 24 sata imali 35 novoinficiranih, a aktivnih je 155. Sada je potrebno da svi shvatimo ozbiljnost ove situacije te da je neophodno poštovati postojeće mjere koje su jako dobre, ukoliko ih poštujemo – naglasila je ona.

  Navela je da su obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje fizičke distance i redovna dezinfekcija ruku ključni za prekid lanca širenja korona virusa.

  Nikolić je na kraju kazala da je neophodno izbjegavati i veće skupove, a u predizborno vrijeme realizaciju događaja savjetuje na otvorenom.

  Nakon pojave prvih simptoma, naglasila je potrebu obaveznog javljanja ljekarima, kako bi se izbjegao nastanak teže kliničke slike.