More

  Generalni štrajk u brčanskom pravosuđu, najavile ga i ostale javne institucije

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Zaposleni u pravosuđu Brčko distrikta prvi su stupili u generalni štrajk, a ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva, isto će učiniti i zaposleni u ostalim javnim institucijama. Pregovori s lokalnim vlastima i dalje su bezuspješni, a Sindikat traži linearno povećanje plaća od minimalno 100 maraka. Radnici tvrde – došli smo od nekada vodeće sredine u Bosni i Hercegovini na nivo najniže prosječne plate u državi.

  Nadležni u pravosuđu Brčko distrikta prvi su odredili minimalan obim rada i tako stupili u generalni štrajk. Uporni su u svojim zahtjevima: linearno povećanje plata od minimalno 100 KM i potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora.

  “Od nekada vodeće sredine došli smo na nivo da imamo najniže prosječne plate u Bosni i Hercegovini. A sva ova priča je krenula baš zbog niskih plata u srednjoj stručnoj spremi. Radnici u srednjoj stručnoj spremi su dovedeni na nivo socijalnih slučajeva. Ne mogu od toga da žive”, poručio je Samir Tursunović, predsjednik Sindikalne organizacije u pravosuđu BDBiH.

  Distrikt je jedina lokalna zajednica u regiji bez kolektivnog ugovora koji štiti radnička prava. Pregovori s predstavnicima vlasti, koji nisu vođeni mjesec, nastavljeni su tokom ove sedmice. I dalje bez pomaka, a bilo je i teških riječi.

  „Citiram riječi jednog od njih: Ne živimo više u socijalizmu i ne može biti uravnilovka, ne može neko ko se nije školovao da bude doktor dobiti isto povećanje kao radnik na održavanju, profesori i ostalo“, navodi Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH.

  „Prijeti članom 10 Zakona o štrajku, gdje poslodavac može umanjiti članu Sindikata neki iznos, ukoliko je sudjelovao u štrajku, ali u skladu s kolektivnim ugovorom i podzakonskim aktom. A imamo situaciju da nemamo kolektivnog ugovora i podzakonskog akta. To je meni bilo šokantno”, ističe Mensur Mujkanović, član Predsjedništva Sindikata Brčko distrikta BiH.

  Generalni štrajk u brčanskom zdravstvu je zaustavljen nakon što su medicinski radnici pristali na procentualno povećanje plata. Sličnu ponudu, ali s manjim procentom dobili su i zaposlenici ostalih javnih institucija.

  “To je da povećamo platu za 5%, od nove godine još 5%, uz putne troškove koji se u idućoj godini trebaju početi isplaćivati, i obavezu da se ustanovi kolektivni ugovor do kraja ove godine”, navodi Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta (SBiH).

  Pregovori o povećanju plata u javnom sektoru Brčko distrikta traju već mjesecima, ali od konačnog dogovora i zaustavljanja štrajkova nema još ništa. Ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi od naredne sedmice u generalnom štrajku će biti i radnici ostalih javnih institucija.

   Federalna.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × six =