More

  Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije u FBiH

  Štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

  - Advertisement -

  Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije počeeo je u 7:30, saopćeno je iz Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine, koji je organizator štrajka.

  Kako je navedeno, štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

  U podružnici UKC Tuzla od 6. novembra za vrijeme pauze od 11 do 11:30 svakodnevno će biti organizovan polusatni štrajk upozorenja kao podrška aktivnostima federalnog saveza do ispunjenja zakonskih pretpostavki za pridruživanje i ove sindikalne podružnice generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije, navodi se u saopćenju.

  “Maksimalno ćemo se potruditi da pacijenti ne ispaštaju za vrijeme štrajka”, ističu iz Sindikata.

  Satnica ljekara

  Ljekari su ranije tražili satnicu 2,35 konvertibilnih maraka, sedmično 37,5 radnih sati i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i supspecijaliste za 1,2.

  Ljekari su poručili da su čekali godinu dana na potpisivanje kolektivnog ugovora i upozoravali na mogući štrajk, ali su čekali s nadom da će se nešto riješiti. Budući da do toga nije došlo, primorani su na ovako radikalnu akciju, saopćeno je.

  Prošle sedmice Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je zahtjeve zdravstvenih radnika u KS-u, što je bio preduvjet za okončanje štrajka pokrenutog 13. oktobra.

  Na sastanku premijera KS-a Elmedina Konakovića, kantonalne ministrice zdravstva Zilhe Ademaj i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Samira Turkovića s direktorima svih zdravstvenih ustanova u kantonu postignut je dogovor da će novi koeficijent minulog rada za sve medicinare iznositi 0,5, dok će njihova satnica iznositi 2,60 KM (1,33 eura), a radna sedmica trajat će im 37,5 sati, čime su ispunjeni zahtjevi sindikata zdravstvenih radnika.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventy five = eighty three