More

  Generalna skupština UN-a usvojila odluku o Jerusalemu

  Generalna skupština UN-a donijela je većinom glasova rezoluciju, kojom traži povlačenje odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

  Za rezoluciju svoj su glas dali predstavnici 128 članica UN-a, protiv je bilo njih devet, a suzdržano je ostalo 35 članica, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

  Vanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

  SAD je u ponedjeljak uložio veto na takvu rezoluciju.

  “Zapamtit ćemo ovaj dan. Odluku SAD-a ništa neće promijeniti”, poručila je nakon glasanja američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley.

  Iako današnje glasanje nije obavezujuće, očekivalo se da će lako dobiti većinu glasova u tijelu koje ima 193 člana.

  Haley zapisivala države koje su bile protiv SAD-a

  Ambasadorica Haley upozorila je, prije glasanja, da će “zapisivati imena” država koje budu protiv američke odluke, dok je predsjednik Donald Trump zaprijetio ukidanjem pomoći tim državama.

  “Uzimaju od nas stotine miliona, čak i milijarde dolara, a onda glasaju protiv nas. Neka glasaju protiv nas, sačuvat ćemo puno (novca). Nije nas briga”, rekao je jučer Trump novinarima.

  Danny Danon, izraelski ambasador pri UN-u, rekao je u obraćanju u Generalnoj skupštini: “Ova rezolucija samo potiče više nasilja i nestabilnosti… Znamo da je Jerusalem sveti grad za milijarde ljudi širom svijeta. Izrael poštuje sve religije i potiče svakoga da posjeti sveti grad i moli se u njemu.”

  “Nemam sumnje da će i današnja rezolucija završiti na smetljištu historije. Nemam sumnje da će doći dan kada će cijela međunarodna zajednica napokon priznati Jerusalem kao vječnu prijestolnicu države Izrael.”

  Heley je naglasila da SAD daje najveći doprinos UN-u i njegovim agencijama. “Ovo radimo kako bi povećali naše vrijednosti i naše interese… Imamo obavezu da tražimo više za našu investiciju.”

  “SAD će se sjećati ovog dana u kojem je izdvojena za napad u Generalnoj skupštini zbog čina provođenja naših prava kao suverena nacija.”

  Tursko protivljenje

  Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio je raniju poruku Haley.

  “Svijet se promijenio. Stav ‘Ja sam moćan, zato sam i u pravu’ promijenio se. Sada svijet ustaje protiv nepravednih. Odsad nijedna časna nacija i časna država neće pokleknuti pod takvim pritiskom”, rekao je on.

  Palestinski šef diplomatije Riyad al-Maliki istog je stava kao turski kolega. “Ovo je nova definicija svjetskog poretka u politici i izgleda da američka administracija stavlja svoj pečat na novu političku stvarnost, koju će mnoge države odbaciti”, kazao je.

  Današnje glasanje Generalne skupštine dosta je slično onome iz 2012. kad je većina bila za dodjeljivanje statusa države nečlanice Palestini.

  Tada je 138 država bilo za taj prijedlog, a protiv je bilo devet – uključujući SAD, Izrael, Kanadu i nekoliko južnopacifičkih država.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + 3 =

  Čitano

  Povezani članci