More

  General NATO-a: Jačanje utjecaja Rusije najveći problem na Balkanu

  Komandant snaga NATO-a u Evropi general Curtis Scaparrotti smatra da je Srbija najveći problem u regiji.

  - Advertisement -

  Tokom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage komandant snaga NATO-a (Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora) u Evropi general Curtis Scaparrotti rekao je da je jačanje ruskog utjecaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu, prenosi Otisak.ba.

  On je rekao da Rusija koristi odnose sa čelnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine.

  General Scaparrotti naglasio je da Rusija pokušava spriječiti euroatlantski put pojedinih zemalja u regiji i dodao da su međunarodna zajednica i Sjedinjene Američke Države garant stabilnost na Balkanu.

  Srbija najveći problem

  “Scaparrotti je izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog utjecaja na Balkanu. Kada je upitan koja je zemlja najveći problem u regiji, odgovorio je ‘Srbija’. Na ponovni upit je li to Srbija ili Republika Srpska, rekao je ‘Srbija, kao država, ali općenito srpska populacija na Balkanu'”, javlja Al Jazeera Balkans.

  Komandant NATO-a istakao je da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući da je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regiji.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty seven ÷ = thirty seven