More

  Gdje je otišlo osam milijardi KM od akciza?

  Državni parlamentarci upozoravaju da su ovim sredstvima, za koja se ne zna kako su uopće potrošena, vlasti mogle "opasati" zemlju cestama i autoputevima.

  - Advertisement -

  BiH je u proteklih deset godina uspjela prikupiti skoro 8 milijardi KM na osnovu postojećih akciza na gorivo i sredstava za putarine. Državni parlamentarci upozoravaju da su ovim sredstvima, za koja se ne zna kako su uopće potrošena, vlasti mogle “opasati” zemlju cestama i autoputevima.

  Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zaim Backović tražio je od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da mu dostavi informacije o prikupljenim sredstvima od postojećih akciza na gorivo i prikupljenim sredstvima za putarine.

  Iz UIO su odgovorili da je u periodu od 2006. do 2016. godine od postojećih akciza na naftu i naftne derivate prikupljeno ukupno 4.828.733.578,70 KM. U istom periodu ukupno prikupljena sredstva za putarine iznosila su 2.951.979.419,53 KM.

  Backović je rekao kako je riječ o enormnim sredstvima koja iznose skoro 8 milijardi KM. Kako kaže, ovo nisu potpune informacije s obzirom na to da još uvijek nije dobio određene podatke.

  “Nisam dobio informacije koje se odnose na registraciju automobila, odnosno dijela koji se u tom slučaju izdvaja za autoputeve. U iznos od skoro 8 milijardi KM nisu uračunata izdvajanja iz budžeta na svim nivoima: sve općine, svi kantoni i oba entiteta. Nisam dobio ni podatke u vezi s kreditnim zaduženjima. Na kraju će ispasti da smo mi mogli opasati BiH autoputevima jer je toliko novca sakupljeno”, kazao je Backović.

  On smatra da bh. vlasti vrlo dobro znaju gdje je potrošen prikupljeni novac, ali da se te informacije kriju od javnosti. Ističe da je isposlovao da se u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH osnuje istražna komisija koja će ispitati stanje u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH iz koje su nestale stotine miliona KM, kao i utrošak sredstva namjenski prikupljenih za cestogradnju.

  “Mi imamo i mnogo više sredstva za izgradnju cesta i autoputeva nego što nam treba. Najava novog vraćanja seta zakona o akcizama u parlamentarnu proceduru nema nikakve veze s cestogradnjom. Ta sredstva su im potrebna da bi se kroz njih išlo na PDV, odnosno na popunjavanje budžetskih rupa, naročito u RS-u”, kazao je Backović.

  Dodaje da je to jedini razlog zbog kojeg zastupnici predsjednika SNSD-a Milorada Dodika dolaze i glasaju na sjednicama Zastupničkog doma kada se na dnevnom redu nalazi set zakona o povećanju akciza.

  “Oni sve ostalo ignorišu i njih uopće nema na sjednicama. Povećanje akciza na naftu je prikriveno sredstvo za krpljenje budžetskih rupa”, rekao je Backović koji je zaključio kako mu ne pada napamet da podrži povećanje akciza ukoliko se prijedlog ponovo nađe pred državnim parlamentarcima.

  Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica kazala nam je da iznos koji prelazi 7 milijardi KM govori da je i od postojećih akciza bilo moguće graditi prometnu infrastrukturu.

  “Mi vidimo da nemamo nijednog dodatnog izgrađenog metra autoputa, a ne znamo ni gdje je utrošeno više od 7 milijardi KM. Ova informacija ne ulijeva povjerenje da će se od dodatnog povećanja akciza na naftu i naftne derivate zaista graditi prometna infrastruktura u BiH, prije da će se krpiti budžetske rupe na različitim nivoima”, rekla je Gasal-Vražalica.

  Ona dodaje da se vlasti, a osobito izvršna vlast, nisu potrudile da izađu pred zakonodavca i građane te objasne gdje su utrošena sredstva od dosad prikupljenih akciza, kao ni šta će novo povećanje akciza značiti za pojedine dijelove BiH.

  “Vijeće ministara BiH, kao i pojedini lideri vladajuće koalicije, pregovaraju i razgovaraju s predstavnicima Delegacije EU u BiH, kao i Međunarodnog monetarnog fonda te se nadaju da će zastupnici bez razmišljanja dići svoju ruku i tako pokloniti svoje povjerenje predlagaču Izmjene i dopune zakona o akcizama koji je prekršio sve moguće procedure i Poslovnik o radu Parlamenarne skupštine BiH, pokušavajući četiri puta uzastupno vraćati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u parlamentarnu proceduru”, rekla je Gasal-Vražalica.

  Kako kaže, peti pokušaj vraćanja prijedloga u parlamentarnu proceduru vrijeđa zdrav razum dodajući da ovo nije jedini set zakona na koji se Vijeće ministara BiH obavezalo u Akcionom planu Reformske agende.

  “Ovaj peti pokušaj bi mogao izazvati i novo cijepanje Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH, jer znamo da je jedan zastupnik bio suzdržan na glasanju, dok drugi nije ni došao”, zaključila je Gasal-Vražalica.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 8 = eighty